nr.1 foodmagazine

aubergineparadijs

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De aubergine lijkt misschien een exotische groente, maar ook in Nederland groeien aubergines weelderig. Duurzame (energieproducerende!) kassen zijn het paradijs van de aubergine, waar ze vanaf de prille lente tot het najaar vandaan komen.

Het telen van aubergines is ambachtelijke precisie, met de hand en een schaartje worden de rijpe vruchtgroenten geoogst. Geen smet mag de gave auberginehuid met de schitterende glans beschadigen. Aan het frisgroene kroontje herken je een verse aubergine.

Ze verschijnen in paars, groen, wit of geel op de markt. Gestreept, lang en ovaal, smal, breed en rond. Van lage temperaturen houden ze niet: bewaren doe je een aubergine daarom maximaal 1 week op kamertemperatuur. Verwijder folie niet, want juist deze folie houdt de aubergine stevig en sappig.

De aubergine is een van de weinige groenten die je niet rauw kunt eten. Deert ons absoluut niet, want tijdens de bereiding ontwikkelt de neutrale smaak zich enorm. Aubergines lenen zich om te bakken, grillen, stomen en stoven – in plakjes, lengteplakken of blokjes. Ook gevuld komt aubergine graag op tafel: lepel auberginehelften tot 1 cm van de schil uit en stoof ze gevuld in de oven in een bodempje bouillon, witte wijn of tomatensaus.

Aubergine combineert fantastisch met allerlei smaakmakers als kerrie, paprika, komijn en kaneel bijvoorbeeld, en is populair in internationale klassiekers. Neem de Provençaalse groenteschotel of penne alla Norma. Of moussaka of Turkse pizza of, of, of…

Wel of geen zout?
Basta met deze tafeldiscussie: met zout bestrooien is niet nodig aangezien de huidige aubergine weinig bittere sappen meer bevat. Bestrooien mag wel, het onttrekt vocht aan het vruchtvlees waardoor de aubergine meer smaak krijgt en bovendien minder olie opzuigt.

Van auberginekroketten met kaas, geroosterde auberginespiesen en auberginelasagne tot auberginerolletjes met mozzarella: fraaie recepten met aubergine vind je op aubergine.nl, waar je meteen alles leest over de duurzame Nederlandse aubergineteelt.

serveer nooit meer een dull dinner

.delicious

NR1. FOODMAGAZINE

ontvang het lekkerste foodnieuws in je inbox

Vul een geldig e-mailadres in
Gelukt! Bedankt voor het aanmelden.
Aanmelden mislukt. Probeer het nog eens.