3x de lekkerste ideeën met venkel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Fennel, fenouil, finocchio. Wie de komende weken de Méditerranée opzoekt, zal de anijsachtige groente waarschijnlijk weinig op de kaart tegenkomen. Venkel houdt niet van hitte – de venkelfan blijft liever dichter bij huis: in de zomermaanden komt venkel uit eigen land.

De vlezige venkelbol, vaak onterecht knol genoemd want groeit niet ondergronds, bestaat uit samengegroeide, verdikte venkelbladen en kent veel gedaanten. Van bol, dik en kort tot slank, plat en lang.

Venkel bewaar je op een koele donkere plaats. Was de venkel en verwijder indien nodig de buitenste slappe bladen of snijd de bruine plekken weg. De venkel kun je nu in kwarten, reepjes of partjes snijden. Koken, bakken, roerbakken, stoven en stomen. Grillen, roosteren en poffen. Zelfs een droomdessert van zoete venkelpuree met vanille, anijslikeur en geslagen room staat nog in ons geheugen gegrift. Venkel is ongelooflijk veelzijdig. Flinterdun geschaafd zijn de knapperige venkelsliertjes lekker in salades, soepen en op brood. Ook het venkelgroen is lekker in salades en soepen, en staat trendy in een mooie fles op je tuintafel!

3x venkel
1 Geroosterde venkel met citroen & fleur de sel

Maak de venkel schoon, snijd een dun plakje van de onderkant en snijd de venkel door de wortelaanzet in kwarten. Haal de kwarten door een scheutje olijfolie zodat ze met een dun laagje olijfolie zijn bedekt en rooster ze op de bbq knapperig gaar. Schenk nog een beetje olijfolie over de venkel, knijp er wat citroen boven uit en bestrooi met fleur de sel en eventueel wat zachte venkelveertjes.

2 Venkelpakketjes
Maak de venkel schoon, snijd een dun plakje van de onderzijde en snijd de venkel in partjes. Leg per persoon op een vel aluminiumfolie 2-3 partjes venkel, vouw de folie iets omhoog en schenk er een paar lepels witte wijn in. Leg een klontje roomboter op de groente, bestrooi met zout en peper en vouw de pakketjes losjes maar goed dicht. Leg de venkelpakketjes zo’n 15 minuten op de bbq, afhankelijk van de afstand en warmte van het vuur.

3 Gepofte venkel
Hiervoor gebruik je het beste de slanke platte venkel, op (biologische) markten heb je de meeste kans. Met dikke kwarten lukt het ook. Verpak de venkel in aluminiumfolie en pof h’m tussen de kooltjes tot je met een spies of punt van een scherp mes makkelijk in de venkel kunt prikken. Lekker met citroenboter.

sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing | delicious