augurken inmaken: zo doe je dat!

Ga eens augurken inmaken! Hollandse vruchtgroenten worden nu volop geplukt. Courgettes, komkommers en ook augurken. Werden augurken door onze voorouders ingelegd om ze langer te kunnen bewaren – augurken inmaken doen wij voor de smaak.

Augurken inmaken

Door te variëren met inmaakkruiden krijgt ieder potje z’n eigen unieke smaak! Stoer pittig of elegant friszuur, met stukjes olijf, zongedroogde tomaat of een takje rozemarijn.

Zorg voor mooie potjes en je hebt deze zomer meteen een origineel culi-cadeautje voor een etentje bij vrienden. Eten doe je je eigen zoetzure oogst bij koud vlees, in salades, fijngehakt door bbq-sauzen en op brood.

Potje leeg? Met het inmaakvocht maak je de lekkerste dressings en marinades!

Aan de slag

Augurken inmaken is echt niet moeilijk en het fijne is: je hebt er maar weinig voor nodig!

Ingrediënten: 

  • 1 kilo verse augurken
  • 3 flinke lepels keukenzout
  • inmaakkruiden: verse rozemarijn, gedroogde dragon, plakjes knoflook, laurier, jeneverbessen, gekneusde peperkorrels, gedroogde chilipeper, venkelzaad etc.
  • 200 gram suiker
  • 600 ml inmaakazijn

Bereidingswijze

  1. Doe de augurken in een schaal: strooi steeds wat zout over een laag augurk. Zet de augurken 24 uur op een koele plek weg.
  2. Spoel de augurken onder stromend koud water af en laat ze goed uitlekken. Wrijf ze droog met een doek en doe ze in schone jam- of weckpotten. Voeg aan ieder potje wat inmaakkruiden toe.
  3. Kook de suiker met de azijn en 400 ml water op, tot de suiker is opgelost. Schenk de azijn over de augurk tot ze helemaal bedekt zijn. Sluit de potten goed en laat ze omgekeerd afkoelen. Laat de augurken 3 weken op een koele, donkere plek (buiten de koelkast) rijpen.

Lees ook: wokkomkommers en nog 4 komkommersoorten om (zsm) uit te proberen