Lentepaddenstoel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Lente associëren we met asperges, peultjes, graskaas en aardbeien. Naar het aardse en intense aroma van paddenstoelen gaan onze gedachten nu even niet. Toch is het juist nú tijd voor de morielje, een wilde voorjaarspaddenstoel. De bijzondere zakjeszwam steekt vanaf april tot juni zijn kop op. De volle, nootachtige smaak van de morielje gaat geweldig samen met kalfs- en lamsvlees, botermalse asperges en knapperig zoete seizoensgroenten als peultjes en doperwten. Schoonmaken mag je de morielje in tegenstelling tot andere paddenstoelen wel met water, zonder water krijg je al die kamertjes helaas niet zandvrij. Wees voorzichtig, rauw zijn verse morieljes giftig!

Verse morieljes koop je bij een goede groentenman (eventueel op bestelling), ook vind je ze onder andere bij de kraam van Portabella Paddenstoelen op de weekmarkten van Den Haag (woe. 9-17u, Hofplaats), Laren (don. 11.30-17u, Brink), Haarlem (vrij. 9.00-16.30u, Botermarkt) en Amsterdam (zat. 9-16u, Nieuwmarkt).

Verse morieljes zijn heerlijk om te bakken in olijfolie, met een teentje knoflook. Maak ze af met een scheutje madeira en paar lepels crème fraîche. Eet de roommorieljes op een snee geroosterd zuurdesembrood, als voorgerecht getopt met een plukje verse dragon of bij geroosterd vlees.