Kookvraag over ricotta

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. lezeres: Jantien Klijnsma: ‘Ik zie in het mei-nummer van delicious. een heerlijk recept staan van zucotto. In dit recept wordt ricotta gebruikt. Kunnen jullie mij misschien vertellen wat ricotta precies voor een ingrediënt is?’

Redactie delicious.: ‘Ricotta is een Italiaans ingrediënt en betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken van kaas. De overgebleven wei wordt met verse melk verhit tot er een zachte kaas ontstaat met een vrij stevige maar korrelige structuur. Vervolgens wordt de kaas in kleine mandjes gelegd om uit te lekken. Hierdoor krijgt de kaas zijn specifieke uiterlijk: een bolle vorm en de afdrukken van het mandje aan de buitenkant. In Italië kun je verse ricotta in elke kaaswinkel kopen. In Nederland vind je vooral de kleine bakjes voorverpakte ricotta in de supermarkt. Deze is iets minder stevig als de verse Italiaanse ricotta. Ricotta kun je zowel gebruiken in zoete als in een hartige gerechten. Denk aan taarten en gevulde pasta’s. In de delicious. receptenzoeker vind je ook heerlijke recepten met ricotta zoals de ricotta al forno, gevulde en gegratineerde courgette of zoete ricotta met chocoladesaus.’