nr.1 foodmagazine

Zelf scones bakken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. lezer Pim ten Brinke: ‘Al veel verschillende recepten geprobeerd maar nog nooit met het gewenste succes. Ik ben op zoek naar een goed – lukt altijd- recept van scones. Met een complete ‘tea’ in het vooruitzicht zou dat de kroon op het plateau zijn.’

Culinair redacteur Trudelies: ‘Beste Pim, Ik maak al jarenlang het scones recept uit de serie Time Life: praktisch koken (is niet meer te koop in de gewone boekhandel, maar misschien met geluk soms enkele exemplaren bij de Slegte) deel ‘brood’. Daar wordt uitgegaan van zelfrijzend bakmeel (dus geen gist) en ze zijn dus zo klaar. Ik geef er altijd mascarpone bij, clotted cream is nog steeds vrij moeilijk aan te komen.’

Recept voor zo’n 12 scones

250 g zelfrijzend bakmeel, een snuf zout, 30 g koude boter (in hele kleine klontjes gesneden), 1 ei, 2-4 el suiker (wat je zelf lekker vind, ik vind ze neutraal het lekkerst omdat er toch zoete jam bij geserveerd wordt) en krap 1 dl zure zuivel (dat kan karnemelk, yoghurt, kwark of zure room zijn). Als het karnemelk is, dus iets dunner zou ik niet meer dan 75 ml nemen).

Verwarm de oven goed voor op 200°C. Het is belangrijk dat de oven goed voorverwarmd is, omdat de broodjes vrij snel behoorlijk moeten rijzen en dat doen ze alleen snel met genoeg hitte. Meng eerst de droge delen met de boter en wrijf het mengsel tussen je vingers tot het fijnkruimelig is. Voeg dan het ei en de zure zuivel toe en kneed heel snel tot een soepele deegbal. Rol het op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikke lap van 2 cm en steek er rondjes met een diameter van ± 5 cm uit. Kneed restjes deeg kort samen, rol weer uit en steek weer uit. Ga zo door tot het deeg op is. Leg de rondjes op een bakplaat met wat tussenruimte, bestrijk desgewenst nog met geklopt eierdooier of ei voor een mooie glans en bestrooi eventueel met wat grovere suiker. Bak ze in 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze net licht goudbruin gekleurd zijn, niet te donker dus. Je kunt het deeg alvast goed voorbereiden, uitrollen en uitsteken en de rondjes koel met plasticfolie afgedekt wegzetten. Zo maak je dan snel nieuwe scones bij als je een teaparty geeft. Nog niet met ei bestrijken en met suiker bestrooien dan, maar dat spreekt waarschijnlijk voor zich.

Eventueel kun je ook nog wat krenten of rozijntjes of ander gedroogd lekker fruit door het deeg verwerken. Reken bij 250 g bakmeel op niet meer dan 75 g vulling. Ook kun je er hartige broodjes van maken, door geraspte (geiten)kaas en kruiden toe te voegen. Dan uiteraard geen suiker erbij.