Te zout

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. lezer W.J. Vermeulen: ‘Gisteren kookte ik voor vrienden onder andere de gebakken witloof met kabeljauw en kletskoppen van de heren Boxy (november delicious., red.). Het stuk kabeljauw van 700 gram zoutte ik overeenkomstig het recept met 23 gram (afgemeten) gewoon Jozo-keukenzout 2 dagen van tevoren en spoelde dit grondig vlak voor bereiding. De vis bleek na bereiding mooi van structuur maar véél te zout! Had ik niet onlangs iets over de benodigde hoeveel zout gelezen? Ja hoor, na enig geblader vond ik op bladzijde 84 van uw uitgave van deze maand (december delicious., red.) dat één procent normaal is. In het recept van de gebroeders Boxy staat echter 20 gram op 600 gram vis en dat is meer dan drie procent! Het leek me goed u dit even te laten weten.

Redactie delicious.: ‘Hartelijk dank voor uw opmerkzaamheid. Wij hebben de vis hier in de keuken getest en hanteerden toen nog de hoeveelheid van 30 gram zout. We hebben dat met de heren koks in overleg bijgesteld naar 20 gram maar vervolgens niet meer getest. Inderdaad, u hebt gelijk dat Eke en Jan uit Cook & Chemist 1% zout adviseren, dat is dus veel minder. Dank nogmaals voor uw reactie.’