Lezersvraag: tips voor tuinbonen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Lezeres Angelique Reijnders: ‘Ik ben nu helemaal in mijn element, met al die verse tuinbonen. Het doppen is wel een tijdrovend klusje maar dat neem ik graag voor lief. Nu heb ik komend weekend een etentje en wil de bonen graag op tafel zetten. Met zijn twee dop ik altijd een flinke hoeveelheid en maak van het restje tuinbonen een salade voor de dag erna. Voor mijn etentje twijfel ik hoeveel tuinbonen ik het beste kan kopen. En hebben jullie verder nog tips voor mijn favoriete bonen?’

Koken met tuinbonen? Probeer deze risotto met tuinbonen! 

Redactie: ‘Inderdaad, wie houdt van verse bonen slaat nu zijn slag. Het is volop tijd voor tuinbonen, doperwten, kapucijners en peulen. De eerste drie moeten gedopt en dat is de reden waarom deze verrukkelijke groente toch minder geliefd is, het is namelijk toch wel even een tijdrovend klusje. Zie het als onthaasten en wordt gelijk een beetje ZEN. De bonen of peulvruchten zijn het lekkerst als ze nog jong zijn, maar dat betekent nog meer ZEN, omdat er meer gedopt moet worden voor een volle buik. Overigens, tuinbonen kun je ook in de peul bereiden. Met zijn allen doppen aan tafel is wel zo gezellig.

Reken per persoon op 750 gram tot 1 kilo te doppen peulen. Tuinbonen kook je afhankelijk van de grootte in 5-10 min. gaar in ruim kokend water. Je kunt een klein scheutje melk toevoegen, daar blijft de kleur wat mooier van. Bonenkruid meekoken in het water geeft een heerlijke, bijzondere sterke mediterrane smaak. Vraag erom als je de bonen koopt, want niet iedereen geeft het er automatisch bij.
Klassieker is de tuinbonen met ham voor 4 personen. Ga uit van 3 tot 4 kilo tuinbonen. Gooi het weekwater van de tuinbonen niet weg. Smelt 15 g boter in een steelpan en roer er 15 g bloem door, laat even opnemen en roer er dan wat kookvocht, bouillon en wat melk door (totaal 150 ml vocht). Roer het bonenkruid erdoor en laat zachtjes 3 min. pruttelen. Voeg de tuinbonen toe en laat meewarmen. Breng op smaak met zout en peper. Geef er lekkere slagersachterham bij. Die ham kun je er evt wat kleiner gesneden ook doorheen roeren.

Zijn de tuinbonen erg dik en groot en vind je het velletje te dik, dop ze dan dubbel. Kook ze hiervoor niet langer dan 5 min. in ruim kokend water, giet af en laat iets afkoelen. Maak een scheurtje in het grijze velletje en druk de binnenste boontjes eruit. Deze binnenste bonen zijn heel fijn van smaak. Je kunt ze zo met een beetje goede olijfolie, zout en peper eten, bijv. heerlijk op een bruschetta, met nog wat tomaat en serranoham.’

tuinbonen tips - delicious