nr.1 foodmagazine

kruisbessen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Uva spina noemen ze haar in Italië. Gooseberry in het engels. En kruisbes in ons land. Als stekelbes zie je de knikkergrote bes ook wel, want zijn struik heeft onaangename stekels. Groen ziet ze, maar ook rood, geel en soms paars. De kleur varieert per ras, net als de smaak en de grootte, en zegt niets over de rijpheid. Kruisbessen kun je prima in je eigen tuin houden, in het wild tref je ze ook.


Het seizoen voor kruisbessen zijn de maanden juli en augustus. De verse, rijpe kruisbessen zijn friszuur van smaak, je herkent ze aan een knapperige beet en stralende schil. De supermarkt heeft ze zelden (vragen helpt!), bij de boerderijwinkel heb je meer kans. Fruittelers verkopen ze vaak rechtstreeks uit de tuin, ‘struikvers’. Tip: bij veel telers mag je ook zelf plukken, informeer van te voren even of er iets te plukken valt.

Van kruisbessen kun je heerlijke friszoete jam maken, een taart met klassiek eiwitschuim of ‘bewaar’ de bessen als compôte. Kruisbessencompôte is lekker met boerenkwark van koe, schaap of geit en citroentijm, op een snee wit met wat gemalen chilipeper of kaneel, op grof roggebrood met paté en rucola en, voor wie nog een paar maanden geduld heeft, bij wildgerechten. Een lepel door de yoghurt en over ijs, bestrooid met geroosterde nootjes is ook een aanrader.

 

kruisbessencompôte

bijgerecht | 4 personen

500 g kruisbessen
100 g suiker

Was de kruisbessen en verwijder het kroontje en steeltje. Doe de kruisbessen met de suiker en 100 ml water in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en houd de bessen zo’n 20 minuten op het vuur, tot ze opengebarsten zijn. Proef, en voeg eventueel nog wat suiker toe. Neem de pan van het vuur en schenk de compôte in schone (weck)potten. Sluit de potten en laat ze 15 minuten omgekeerd staan. Keer ze weer en laat helemaal afkoelen. Zet de potten op een koele en donkere plek.

TIP: Laat een rode peper, opgesneden vanillestokje, stukje steranijs, of stokje kaneel meetrekken.

Cover_DLC202008_website
De zomer op je bord!

Steek de barbecue maar aan, haal een joekel van een watermeloen in huis & ga op zoek naar de lekkerste piepers voor nieuwe salades, want deze maand staan in delicious. 52 zomerrecepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

kruisbessen - delicious