nr.1 foodmagazine

Lezersvraag: asperges schillen en koken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Lezeres Babette van Wijngaarden: ‘Ik ben dol op asperges, maar weet nooit zo goed hoe ik asperges moet schillen en hoe lang ik ze moet koken. En hoe kan ik zien of ze vers zijn?’

Redactie: ‘Asperges zijn nu volop verkrijgbaar. En geniet ervan want na 24 juni is het alweer afgelopen met deze prachtige groente. Hieronder volgen een paar tips voor de allerlekkerste asperges.

Kies mooie verse rechte asperges, die hebben een satijnachtige glans, knarsen als ze langs elkaar schuiven, voelen stevig aan, hebben geen rimpelingen in de stelen en de koppen zien er vol en vers uit. Er zijn verschillende prijsklassen afhankelijk van de kwaliteit. AA is de mooiste en dikste kwaliteit. Hoe verder in het seizoen hoe goedkoper ze worden.

Schil asperges rondom vanaf de kop naar het eindpunt, dus van boven naar beneden. Met een hoefijzertje, of aspergeschiller (dunschiller die je met duim- en wijs- en middelvinger vasthoudt) gaat dat heel handig. Leg de asperge tijdens het schillen plat op je werkvlak. Als je de asperge namelijk schuin houdt en enkel laat steunen op de onderkant, kan deze door de druk van het schillen breken.Plat leggen op de bodem van een omgekeerde grote pan is ook een handige tip, omdat je de kop van de asperge dan vrij kunt laten. Snijd van de onderkant van de aspergesteel 2-3 cm af, afhankelijk van de stugheid, dat voel je snel genoeg.

Stomen verdient de voorkeur, omdat asperges zo de meeste smaak behouden. Heb je geen stoompan, -mandje of stoomapparaat dan kun je ze ook prima koken. In een smalle hoge aspergepan, waarin ze rechtop staan en de kopjes boven het water uitsteken of in een brede pan waarin je ze horizontaal neer kunt leggen in het kokende water. Breng in de pan royaal water aan de kook, voeg één eetlepel zout en een snufje suiker toe. Zet of leg de asperges in het kokende water, breng opnieuw aan de kook, sluit de pan af met deksel en draai de warmtebron uit. Laat 15 tot 20 min., afhankelijk van de dikte van de asperges, staan. Het water blijft heet genoeg. Zet een voorverwarmde langwerpige schaal klaar, met daarop een opgevouwen schone theedoek (die absorbeert het nog vrijkomende vocht van de asperges) en leg daarop de asperges neer.

Serveer ze klassiek met fijngehakte hardgekookte eieren, gesmolten boter en wat versgehakte gemengde kruiden als dragon, kervel, bladpeterselie en munt. Of geef er een heerlijke Hollandaisesaus bij.’