nr.1 foodmagazine

tips en tricks: perfecte spiesen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een dalende temperatuur en zonnetje dat ons dit weekend schuchter vanuit een grijze wolk toelacht. Toch blijven we lekker buiten! Én maken we de perfecte spiesen in onze buitenkeuken of op de barbecue.

Mals en sappig met een flinke smaakboost. Het geheim van perfecte spiesen? We zetten nog even de marineer-, rijg- en roostertips voor je op een rij.

1. Een marinade geeft het vlees een extra smaakaccent. Bovendien beschermt een marinade het vlees tijdens het roosteren tegen de warmt zodat het mals en sappig blijft.

2. Een kneepje citrussap, scheutje azijn, wijn of karnemelk in de marinade zorgt voor extra mals vlees.

3. Maak kleine insneden in het vlees en wentel het vlees regelmatig door de marinade. Zo trekt de smaak goed in.

4. Marineer vlees afgedekt in de koelkast, maximaal 24 uur.

5. Dep overtollige marinade met keukenpapier van het vlees. Marinade die op het vuur druipt, veroorzaakt vlammen.

6. Rijg blokjes vlees losjes aan spiesen, prikkers of kruidentakjes zodat de warmte goed rond het vlees kan circuleren. Het vlees wordt zo rondom mooi bruin en vanbinnen gelijkmatig gaar.

7. Week houten spiesen of prikkers 30 minuten in koud water zodat ze niet verbranden bij het roosteren.

8. Het vlees zal in eerste instantie aan het rooster plakken. Heb geduld en draai het vlees zodra het van het rooster loslaat.

9. Rooster het vlees zo kort mogelijk zodat het lekker mals en sappig is. Rund-, kalfs- en veel varkensvlees smaakt rosé bereid het lekkerste. Rooster kip en kalkoen altijd helemaal gaar.

10. Gemarineerd vlees heeft een kortere bereidingstijd: houd het in de gaten en vergroot eventueel de afstand tot het vuur. Verplaats het vlees naar de zijkant van de warmtebron of leg het rooster hoger.

kalkoenspiesen met citroen & rode peper

voor 4 personen

600 g kalkoenhaas
sap van 3 citroenen
4 el olijfolie
2 rode pepers, fijngesneden
2 tenen knoflook

Dep het kalkoenvlees droog met keukenpapier en snijd in blokjes. Meng voor de marinade het citroensap met de olijfolie, rode peper, knoflook, fijn zeezout en gemalen peper naar smaak. Schep de kalkoenblokjes door de marinade en marineer minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast.
Rijg het vlees losjes aan spiesen en rooster het in 8-10 minuten goudbruin en gaar. Lekker met een pittige dip van biologische ketchup en mojo rojo.

Cover_DLC202007_website
Op vakantie in eigen keuken!

Deze zomer gaan veel van ons niet op reis, maar vieren we een staycation: vakantie thuis of in eigen land. En dan wil je natuurlijk wel koken & eten als op vakantie. Daarom staat dit juli-nummer van foodmagazine delicious. vol met 56 homemade vakantie-recepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.