de hamvraag

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ham van bij ons, luchtgedroogde Nederlandse ham, is het helemaal. Zoals de grottenham uit Berg en Terblijt, onder de rook van Maastricht. De redactie bracht een bezoek aan slager Ernest Sleijpen en ging onderaards om de hammen met eigen ogen te zien, ruiken én proeven.

Daar in de kille en donkere Geulhemmer grot voelen ze zich op hun best. De hammen ontwikkelen er hun karakter; hun aroma en typische smaak door de vochtige rijpingsschimmels in de grot. Grottenham is sappig en licht zilt van smaak, dankzij het fijne zeezout waarmee de hammen zijn ingewreven.

Behalve grottenham is er ook kloostergrottenham. De hammen voor de kloostergrottenham komen van het Livar-kloostervarken dat rondscharrelt in de abdijtuinen van het Cisterziënzerklooster Lilbosch in Echt.

Luchtgedroogde vleeswaren als grottenham zijn er nog meer in ons land. Naegelholt bijvoorbeeld, luchtgedroogd rundvlees uit het oosten van ons land. Zoek, koop, proef. Voor op brood, in salades en als borrelhapje.

beenham met frisse kruidencrème - delicious