Zo maak je een authentieke guacamole

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
guacamole maken

Over één ding zijn we het allemaal eens: guacamole is groen en wordt gemaakt van avocado. Maar dat is meteen ook het enige wat vast lijkt te staan over deze klassieker. Overal vind je namelijk verschillende recepten en in Mexico eten ze ‘m al helemaal anders dan in Nederland en België. Hoe het écht hoort? In dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je een authentieke guacamole maakt én geven we je nog een paar extra tips.

Voor we verdergaan nog een kleine disclaimer: het belangrijkst is natuurlijk dat eten lekker is. Neem de tips dus als leidraad, maar staar je er niet op blind.

Guacamole maken zoals het hoort

Hoe maak je een echte guacamole? We gingen te raadde bij de experts op dit boterzachte vlak. Nina Bogaerts van Mexicaans restaurant Rosario wilde maar wat graag haar geheim voor de gouden (ok, groene) formule delen. Eigenlijk is dit een gevalletje myth busting, want ze wist direct wat misverstanden voor ons recht te zetten. Notitieboek in de aanslag? Vamonos. 

Nina Bogaerts: Volgens Diane Kennedy hoort limoen niet thuis in een guacamole, maar wordt het wel vaak toegevoegd. Volgens haar zou de tomaat precies voldoende aciditeit moeten geven, in combinatie met de vettige avocado. Teveel limoen laat de delicate smaak van de andere ingrediënten verloren gaan.” 

Zie je? Daar gaan we al. Even een beetje minderen met die limoenen, dus. Maar laten we vooral ook in acht nemen dat tomaten, limoenen en avocado’s aan deze kant van de oceaan nou eenmaal iets anders kunnen smaken. Het is daarom van belang dat je altijd eerst je ingrediënten proeft: blind alles in een blender mikken is echt verleden tijd. Afhankelijk van de rijpheid van je ingrediënten voeg je elementen toe of laat je deze juist weg. En proeven, proeven, proeven!

En verder…

Een authentieke guacamole is romig van karakter, maar “niet helemaal glad gedraaid”, vertelt Nina. “Hij hoort een beetje chunky”. Zo vinden wij hem ook het lekkerst, want extra bite kan nooit kwaad. De vette basis wordt vervolgens aangevuld door zuur (tomaat, eventueel wat limoen), hitte (verse serrano chile), zoet (witte ui) en fris (koriander). Dat is de basis, meer heb je niet nodig. Ook geen crème fraîche of zure room dus.

Traditioneel bereid je guacamole in een molcajete, een grote Mexicaanse vijzel. Heb je die niet? Dan werkt prakken ook prima. Gebruik in dat geval een kom en een vork. 

Guacamole variaties

Vind je dit basisrecept voor guacamole niet voldoende en ga je het liefst los met variaties en add ons? Dat kan natuurlijk gewoon. Het is extra leuk om die kunst dan af te kijken in Mexico, waar guacamole in verschillende regio’s op allerlei manieren wordt bereid. 

We zetten de variaties per regio voor je op een rij:

  • Oaxaca: meer water en meer limoen voor een romiger resultaat
  • Veracruz: iets meer kick door de toevoeging van knapperige radijs
  • Mexico City: extra crunch door gefrituurde chapulines (sprinkhanen) 
  • Centraal Mexico: groene tomaat in plaats van rood voor een frisser geheel

Of volg het voorbeeld van Enrique Olvera (Pujol): voeg gelijke delen verse basilicum, munt, dragon en koriander toe voor een kruidige guacamole. Niet traditioneel, wel vet lekker. 

3 Extra tips

  • Kies avocado’s die rijp zijn, maar niet overrijp. Een kleine kneep moet kunnen, maar hij moet niet in de schil al te zacht zijn. Geen bruine plekken: alleen fris, groen vruchtvlees.
  • Zorg dat je ingrediënten en dus ook je guacamole op kamertemperatuur zijn: de vettige nuances komen beter tot hun recht wanneer ze niet te koel gegeten worden.
  • Serveer met het juiste dipgereedschap. Liever geen felgele, goedkope nacho’s uit de supermarkt. Ga voor echte Mexicaanse totopos: dit zijn gefrituurde chips van maïstortilla’s.

Met dank aan Nina Bogaerts van Rosario Cocina Mexicana.

Klassieke guacamole
Guacamole zoals hij bedoeld is. In dit recept lees je precies hoe je een klassieke guacamole maakt. Lekker romig, fris en vol van smaak.
naar recept
guacamole maken
guacamole maken