aantal 10 |
zoet |
weekend |
hollands |
Appels in huis? Verwerk ze dan allemaal in een appelplaatkoek. Daar maak je vrienden mee, dus hup: uitdelen! De plaatkoek is heel lekker, dankzij het kruidnagelpoeder en de kaneel. Durfals doen er ook nog een snuf zwarte peper door. De specerijen zorgen samen met de crunchy noten voor een taart met body.
Dol op appel? Wij verzamelden onze favoriete hartige en zoete recepten in deze lijst…
kooktijd45 minuten
totale tijd3 uur 30 minuten
ingrediënten
- 200 g hazelnoten gepeld, geroosterd
- 200 g bloem liefst Zeeuwse bloem + extra voor het uitrollen
- 100 g boter koud, in blokjes
- 200 g basterdsuiker
- 1 ei
- 1 1/2 kg appels elstar of jonagold
vulling
- 200 g hazelnoten gepeld, geroosterd
- 100 g suiker
- 3 bolletjes stemgember
- 2 eieren
- 1 tl kaneel
- mespuntje kruidnagelpoeder
- 200 g abrikozenjam
instructies
- Maal voor het deeg de hazelnoten heel fijn in de keukenmachine. Voeg de bloem, koude boter, suiker, ei en 1 el water toe. Druk een paar keer kort op de pulseerknop zodat een samenhangend deeg ontstaat. Neem het deeg uit de machine (het blijft behoorlijk plakkerig) en kneed het met natte handen tot een platte bal. Wikkel het deeg in plastic keukenfolie en laat het ± 2 uur in de koelkast opstijven.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Maal voor de vulling 150 g hazelnoten met de suiker, gember, eieren, kaneel en kruidnagelpoeder tot een dikke pasta in de keukenmachine.
- Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis met een meloenboor. Snijd de appelhelften in dunne plakjes en laat de plakjes tegen elkaar aanstaan.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak van 30 x 40 cm (of in de grootte van het bakblik). Leg de deegplak op een bakblik bekleed met bakpapier. Bedek het deeg met een laag van de hazelnootpasta en leg hierop de halve gesneden appels. Druk ze opzij zodat de plakjes dakpansgewijs uit elkaar vallen. Bedek zo de hele taart met appel. Bak de taart in 45 min. goudbruin en gaar in de oven. Laat de taart ± 30 min afkoelen.
- Verwarm de jam in een pannetje tot hij dun is en lepel de jam over de appels. Hak de rest van de hazelnoten grof en strooi ze over de taart. Laat de taart afkoelen tot de jam stevig is en snijd de taart in vierkante stukken.
auteur: delicious.
Recept, bereiden en tekst: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Productie: Ellen van Mol
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!