nr.1 foodmagazine

meringuetaart met rozenwaterroom

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Afwijken van de gebaande paden is juist met kerst leuk, als je tijd hebt om iets bijzonders te koken. Dit recept is geïnspireerd op de feestgerechten uit Noord-Afrika. Door het rozenwater krijgt de taart een specifieke smaak, die eigenlijk nergens door te vervangen is. Als je tóch liever een andere smaak hebt, roer dan wat citroensap en -rasp door de room. Dat geeft een heel frisse touch aan de taart.

nagerecht (voor 8 personen)

9 eiwitten
400 g fijne kristalsuiker
900 ml slagroom, lobbig geklopt
100 ml dikke Griekse yoghurt
150 g poedersuiker, gezeefd, plus extra voor bestuiven
100 ml rozenwater*
400 g aardbeien, gehalveerd
300 g frambozen
150 g blauwe bessen
gesuikerde rozenblaadjes
1 eiwit

12-15 onbespoten rozenblaadjes
55 g fijne kristalsuiker

Klop om de gesuikerde rozenblaadjes te maken het eiwit los. Doop elk blaadje in het eiwit, laat goed uitlekken en wentel het dan door een dun laagje suiker. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat 1-2 uur staan op een koele, droge en goed geventileerde plaats.

Verwarm de oven voor op 120ºC. Bekleed 3 bakplaten met bakpapier. Teken een cirkel van 26 cm op de eerste, een cirkel van 20 cm op de tweede en een cirkel van 13 cm op de derde.

Klop de eiwitten stijf in een schone kom, voeg de helft van de suiker toe en klop totdat de suiker is opgenomen. Voeg geleidelijk de rest van de suiker in een langzame stroom toe en klop tot het eiwit glanst. Strijk de ­meringue gelijkmatig over elke cirkel uit zodat er drie platte schijven ontstaan van gelijke dikte. Bak 10 minuten, verlaag de oventemperatuur tot 100ºC en bak nog 1¼ uur of tot de meringue knapperig en droog is. Laat afkoelen (de meringues kunnen van tevoren worden gemaakt en worden bewaard in luchtdichte bakjes).

Spatel room, yoghurt, poedersuiker en rozenwater door elkaar. Leg, om de taart in elkaar te zetten, de grootste meringueschijf op een serveerschaal, verdeel er de helft van de room en de helft van het fruit over. Leg er de middelgrote meringue op en verdeel er het grootste gedeelte van de rest van de room en de rest van het fruit over. Voeg de kleinste meringue toe, strijk er de rest van de room over, bestrooi met rozenblaadjes en bestuif met poedersuiker.

* Rozenwater is verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels, delicatessenwinkels, en goedgesorteerde supermarkten.

bereiden ± 40 min / wachten ± 2 uur / oven ± 1 uur en 25 min / afkoelen ± 30 min

RECEPTUUR VALLI LITTLE FOTOGRAFIE PETRINA TINSLAY STYLING MICHELLE NOERIANTO BEWERKING ELLEN VAN MOL
Meringuetaart-delicious