14x geweldige gehaktballen

Een goede bal gehakt op zijn tijd kan niemand weerstaan. Maar wel een perfecte graag: lekker mals, goudbruin, rond en natuurlijk vol van smaak. Met deze tips en recepten kunnen ze niet mislukken.

Wanneer zijn gehaktballen klaar?

Gehakballen zijn klaar als ze door en door gaar zijn. Ze voelen dan stevig aan en veren een beetje terug als je erop drukt. Wil je precies zijn? Houd met de keukenthermometer dan een kerntemperatuur van ± 70°C aan.

Brood in gehaktballen, waarom eigenlijk?

Broodkruimels of paneermeel maken de gehaktballen luchtiger en sappiger. Het brood neemt een deel van het vet en het vocht op dat bij het bakken vrijkomt. Dat blijft dus ín de bal en loopt er niet uit.

Geef je bal een massage

Als je alle ingrediënten in een kom hebtgedaan, kneed je dit mengsel goed. Dat zorgt ervoor dat de eiwitten in het vlees de bal beter bijeen houden straks. Kneed door tot je mengsel wat plakkerig wordt en laat het dan liefst ± 30 min. rusten voordat je gaat rollen.

Plakken

Om te voorkomen dat de gehaktballen niet uit elkaar vallen in de pan, gebruik je wat ‘plaksel’. Dat kan bijvoorbeeld een ei zijn. Gebruik 1 ei op 500 g gehakt. Liever geen ei? Week dan 1 snee witbrood in 50 ml melk en meng dat door het gehakt.

Ander of geen vlees in je gehaktbal

Natuurlijk kun je ook ander vlees – kip, kalkoen of lam – nemen voor je gehaktballen. Je kunt dan hetzelfde basisrecept gebruiken. Ook als je speciaal rauw vega(n)-gehakt kiest, kun je het basisrecept volgen. Ook bonen zijn een populaire basis voor vegaburgers en -ballen. Bonen hebben heel andere eigenschappen dan vlees. Dus 1 op 1 vervangen gaat helaas niet.

Nog meer tips en tricks én het recept voor perfecte gehaktballen, lees je in het januarinummer van delicious. Wil je altijd als eerste ons magazine ontvangen (ja!). Waar wacht je nog op: word abonnee!

Gehaktballen

gehaktballen met rozemarijn en stro-aardappeltjes
Deze gehaktballen met rozemarijn kun je serveren op iedere gelegenheid. Op een feestje, als doordeweekse avondmaaltijd of juist als gebraad op zondag. Het bereiden van stro-aardappeltjes lijkt misschien lastig, maar is eigenlijk best makkelijk! 
naar recept
gehaktballen met rozemarijn
gehaktballen in Belgische biersaus
delicious. Hét vleesboek geeft je 100 originele recepten voor rund & kalf, varken, lam, gevogelte en wild. En zoals met elk magazine of kookboek hebben wij ook uit delicious. Hét vleesboek onze favorieten, waaronder deze gehaktballen in Belgische biersaus.
naar recept
gehaktballen belgische biersaus - delicious
limburgse gehaktballen met bonenmelange
In het zuiden weten ze wel wat lekker is! Deze gehaktballen zijn werkelijk onweerstaanbaar! Serveer met een frisse groene bonenmelange. Maak ook eens gehaktballetjes met rozemarijn
naar recept
gehaktballen limburg

Gehaktballetjes

albondigas: Spaanse gehaktballetjes met chorizo en amandel
Nadat testkok Carla deze albondigas (Spaanse gehaktballetjes) kookte was haar advies luid en duidelijk: "Als je echte vleeseters hebt, maak dan wat meer. Want ze blijven dooreten van deze lekkere gehaktballetjes met saus."
Albondigas zien er feestelijk uit en zijn ideaal om buiten te eten. Wij maken ze in een variant met chorizo en amandel. Naar recept van Janneke Philippi.
naar recept
Albondigas spaanse gehaktballetjes met chorizo en amandel
geroosterde witlof met gehaktballetjes & kruiden-pepersaus
Deze geroosterde witlof met gehaktballetjes en kruiden-pepersaus is niet te versmaden. En zoals we van Janneke gewend zijn is ook dit gerecht weer heerlijk simpel & snel. Ideaal dus voor doordeweeks.
naar recept
Geroosterde witlof met gehaktballetjes en kruiden-pepersaus witlof uit de oven
tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus
Tortelloni is een pastasoort waarbij de pasta wordt gevuld met verschillende ingrediënten, zoals tomaat of kaas. Tortellini is de kleinere variant en wordt vaak gevuld met vis of vlees. Heerlijk met gehaktballetjes en tomaten-ricottasaus.
Blijf in Italiaanse sferen met deze pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar recept
tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus - delicious
gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella
We maken gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella, want doordeweeks gaan we voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd!
Nog meer ballen? Maak deze gekruide gehaktballetjes met dille-aardappeltjes.
naar recept
gehaktballetjes boerenkool pesto - delicious
ragout met hertengehaktballetjes en wilde paddenstoelen
Laat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.
Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
naar recept
hertengehaktballetjesragout met wilde paddenstoelen-delicious
gekruide gehaktballetjes met dille-aardappeltjes
Lekker gekruide gehaktballetjes gaan er altijd wel in, bij iedereen! Dit is een recept uit de Balkan. Geef er dille-aardappeltjes bij, frisse groene sla met augurkjes en een stevige schep yoghurt met oregano. Extra lekker – en ook iets steviger – worden de gehaktballetjes als je ze van tevoren rolt en een tijdje in de koelkast bewaart.
Vegetariër aan tafel? Dan maak je natuurlijk ook vega balletjes!
naar recept
Kruidige gehaktballetjes - delicious
gehaktballetjes met harissa en koriander
Deze gehaktballetjes zijn nét even anders door de harissa en koriander. Lekker met bulghur, couscous, door een salade of gewoon met aardappels!
gehaktballetjes-delicious
vietnamese gehaktballetjes in slablaadjes
Deze gevulde slaschuitjes vallen of staan met een lekkere saus. Het Vietnamese geheim? De juiste balans tussen zout, pittig, zoet en zuur. Probeer ook Vietnamese biefstuksalade!

naar recept
vietnamese gehaktballetjes - delicious
lasagne met gehaktballetjes
Ideaal als er weer eens te weinig uren in de week zitten: onze homemade diepvriesmaaltijden. In delicious.oktober geven wij je 5 recepten die allemaal bewaard kunnen worden in de vriezer. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen nog op te warmen in de oven. Bijvoorbeeld deze lasagne met gehaktballetjes en rozemarijnbechamelsaus.
naar recept
venkelbouillon met kalfsgehaktballetjes
Janneke maakt met slechts vier ingrediënten een venkelbouillon. De anijssmaak ervan is heerlijk in combinatie met mosterd en zachte kalfsballetjes. 
venkelbouillon
orecchiette met bocconcini
Orecchiette met bocconcini klinkt héél lekker, maar je kunt ook zeggen: pasta met balletjes. Want héél véél gehaktballetjes maken van deze pasta een echte kindervriend. Zelf balletjes draaien is lekker, maar niet nodig, want kant-en-klare soepballetjes zijn hier ideaal voor! Snel klaar dus en super makkelijk om te maken. Geef er groene sla bij met een lekkere dressing en klaar ben je, in niet meer dan 20 minuten. Easy does it!
naar recept
orecchiette met bocconcini
Gehaktballetjes