nr.1 foodmagazine

cruffins met kaneel en walnoten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het ontbijt: gezellig samen aan tafel met de hele familie! Geniet bijv. van een mini-croque madame, homemade hangop en deze verrukkelijke cruffins. Wie een dag eerder begint, hoeft nog maar een kwartiertje de keuken in! Bij deze cruffins drink je natuurlijk een sterke espresso van delicious. koffiebonen of een kop delicious. thee!

cruffins met kaneel en walnoten

ontbijtgerecht | 8 stuks | v

1½ zakje gedroogde gist (12 g)
50 g suiker
300 g patentbloem
200 g zachte boter
2 tl kaneelpoeder
50 g walnoten, heel fijngehakt
50 g gedroogde abrikozen, in mini-blokjes gesneden
poedersuiker, voor erover
zure room, voor erbij
ook nodig: ingevette muffinvorm (8 holtes), pastamachine, evt. ovensteen

VOORBEREIDEN
Kan 1 dag van tevoren. Meng voor het deeg 150 ml lauw water met de gist en 1 tl van de suiker. Laat 5 min. staan en roer kort door. Laat nog 5 min. staan tot het aan de oppervlakte licht begint te schuimen. De gist is nu actief.

Zeef de bloem boven een grote kom en roer het gistwater en 60 g van de boter erdoor. Voeg 1 tl zout toe zodra het op een dik deeg begint te lijken. Gebruik wat water als het deeg te droog is of voeg wat bloem toe als het erg plakt. Kneed het deeg dan 10 min. met de handen op een met bloem bestoven aanrecht tot het deeg elastisch is of gebruik de deeghaak van de standmixer 5 min. Doe het deeg in een kom, bestrooi met een beetje bloem en dek losjes af met plasticfolie. Laathet deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

Druk het deeg (niet kneden!) tot een platte bal en deel in 4 gelijke stukken. Rol elke deegbal in de pastamachine uit tot een lange dunne lap. Begin met de grootste afstand tussen de rollers en maak die steeds kleiner. Leg het deeg tussen het rollen door op een dun met bloem bestoven aanrecht. De plakken moeten ± 50 cm lang worden. Bestrijk de plakken aan de bovenkant met de rest van de boter. Bestrooi met de rest van de suiker, eenbeetje kaneel, fijngehakte walnoten en de abrikozen. Rol het deeg vanuit de smalle kant met twee handen op. De binnenkant van de rol mag dikker worden dan de uiteinden, als bij een croissant. Snijd de 4 deegrollen over de lengte doormidden met een scherp mes. Je kijkt nu in de laagjes. Rol de helften in een spiraal op met de snijkant naar buiten, zodat je alle laagjes goed ziet en zet elk in een muffinvormpje. Laat het deeg afgedekt nog een uur rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de cruffins in het midden van de oven op eenbakplaat of op een ovensteen in 20 min. lichtbruin. Laat afkoelen in de vorm en zet tot gebruik afgedekt met aluminiumfolie weg. Serveer je ze direct? Bak ze dan 5 min. langer.

BEREIDEN
Begin 30 min. van tevoren. Verwarm de oven nogmaals op 200°C. Zet de cruffins in het midden van de oven en laat in 10 min. goed heet worden. Laat 5 min. afkoelen  en serveer ze met poedersuiker en zure room. Drink er een espresso van delicious. koffiebonen of een kop delicious. thee bij!

Voorbereiden ± 55 min. / rijzen ± 2 uur / oven 20-25 min. / afkoelen ± 1 uur / bereiden ± 5 min. / oven ± 10 min.

FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING DESIREE VAN DIJK RECEPTEN EN FOODSTYLINGEKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

delicious.koffie intens&notig past perfect bij deze cruffins!
161005_del11_prod_koffie_notig-v1
Kenmerkend is het volle zoete aroma en een lager cafeïnegehalte. Het branden van de bonen voor deze intense & notige blend gaat extra langzaam, zo komen er veel aroma’s vrij voor een krachige ronde smaak met tonen van cacao en bessen.

Bestel delicious.koffie hier