zeeuwse paella

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Mr. Kitchen maakt een authentieke Zeeuwse paella met o.a. kokkels, mosselen, Hollandse garnalen, tuinbonen en lamsvlees van Tholen. Dit vlees wordt ook wel pre-sale genoemd, vanwege de licht zilte smaak door het grazen dichtbij zee. 

Probeer ook een het zusje van paella: zarzuela!

zeeuwse paella

hoofdgerecht | 8 personen

1 kg mosselen
1 kg kokkels
500 g lamsbout, in blokken van 2×2 cm
2 uien, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt
250 g Hollandse garnalen, gepeld
2 kg verse tuinbonen*, gedopt en 5 min. gekookt
600 g parelgrijst (of risottorijst)
2 l kippenbouillon (pot of van bouillontablet), getrokken met 1 tl saffraandraadjes
8 tomaten, ontveld, zaad verwijderd, in blokjes
± 100 ml milde olijfolie

Het is het gemakkelijkst om de verschillende ingrediënten voor deze paella apart te bereiden en op het laatst bij elkaar te voegen. De rijst gaar je bij voorkeur in een palataal, maar het kan ook in een ruime koekenpan, hapjespan of wok.

Spoel de mosselen en de kokkels goed schoon onder koud stromend water en gooi kapotte exemplaren weg. De kokkels kunnen zanderig zijn. Zet ze daarom nog een half uur in een bak met flink gezouten, ijskoud water om het zand uit de schelpen te verwijderen. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak in een braadpan in 2-3 el olijfolie rondom bruin.  laat het vlees nog 5 min. boven matig vuur zachtjes bakken en neem dan uit de pan. Fruit de ui en de knoflook in het achtergebleven vet. Voeg de mosselen en de kokkels toe, blus af met 100 ml bouillon en verwarm tot alle schelpen open staan, dit duurt 10-12 min. Dek evt. even af met een grote deksel. Gooi de kokkels en mosselen die niet open gaan weg. Zeef de schelpdieren en vang het vocht op.

Verwarm ondertussen een flinke scheut olijfolie in een paella pan en laat heet worden. Voeg de rijst toe en roerbak zachtjes gedurende 2 min. Voeg steeds onder regelmatig roeren bouillon toe tot de rijst bijna gaar is en zorg ervoor dat de rijst steeds net onderstaat. Dit duurt wel 20-25 min. Laat niet aanbranden, dus blijf met de houten spatel regelmatig roeren. Doe de schelpdieren met zoveel opgevangen vocht als je lekker vindt en alle andere ingrediënten erbij, breng op smaak met zout en peper en laat alles goed warm en gaar worden. Dek eventueel weer waf met een grote deksel.

Van 1 kilo tuinbonen houd jongeheer 250-300 g gedopte bonen over. Reken voor het doppen ongeveer 30-45 min. Als er geen verse tuinbonen zijn, gebruik dan 500-600 g diepvries tuinbonen.

Bereiden ± 5o min. (exclusief doppen tuinbonen) wachten ± 30 min.

RECEPTEN, FOODSTYLING, TEKST MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING SANDRA KISSELS

zeeuwse-paella-delicious