nr.1 foodmagazine

speculaas voor het heerlijke avondje

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Speculaas? Ja, graag! We vroegen onze koekjesbakker Dosia om Hollandse speculaas eens onder de loep te nemen. Ze gaat uit van een fantastisch basisdeeg en maakt daar eigen variaties op. Geweldig om royaal uit te delen op sinterklaasavond of mooi in te pakken als homemade cadeautje. En speculaas past ook prima bij kerst, want de kruidige specerijen zijn heerlijk in alle wintermaanden.

Wil je gewone speculaasjes bakken? Klik dan hier voor het originele recept.

pepernoten

chocoladekruidnoten met abrikozen-mandarijnmarsepein

gebak | 40 stuks

110 g zachte boter
150 g lichte basterdsuiker
50 ml melk of karnemelk
250 g bloem, gezeefd
30 g cacaopoeder
4 tl bakpoeder (10 g)
5 tl kaneelpoeder (10 g)
2 tl nootmuskaatpoeder (5 g)
2 tl kruidnagelpoeder (5 g)
2 tl gemberpoeder (5 g)
½ tl gemalen witte peper (3 g)

vulling
100 g abrikozen, in stukjes
100 g marsepein, in stukjes
rasp van 2 (bio)mandarijnen

Doe boter, suiker en ¼ theelepel zout in een kom en klop romig met de mixer.

Voeg melk, bloem, cacaopoeder, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in huishoudfolie minstens 30 min. maar het liefst 1 nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.

Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Maal voor de vulling in een kleine keukenmachine of het pureerbakje van de staafmixer de abrikozen met de marsepein en de mandarijnenrasp tot een grove pasta.

Vorm balletjes van 10 g (de grootte van een kleine bitterbal). Druk ze plat en leg op het midden van elk een kleien theelepel vulling. Vorm weer balletjes en leg ze op het bakblik. Bak de kruidnoten 25-30 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven en lat de kruidnoten afkoelen op het bakblik.

Gebakken? Laat het ons dan weten via Instagram door ons te taggen. Onze gebruikersnaam is deliciousnederland

Bereiden ± 30 min. / rusten minimaal 30 min. tot 1 nacht / oven ± 30 min.

speculaas

amandelspeculaastaart

nagerecht/gebak | 4-6 personen

110 g zachte boter
150 g lichte basterdsuiker
50 ml melk of karnemelk
150 g bloem, gezeefd
100 g amandelmeel
rasp van ½ bio-limoen
4 tl bakpoeder (10 g)
4 tl kaneelpoeder (10 g)
2 tl nootmuskaatpoeder (5 g)
2 tl kruidnagelpoeder (5 g)
2 tl gemberpoeder (5 g)
½ tl gemalen witte peper (3 g)
55 g geschaafde amandelen

vulling
200 g mascarpone
250 ml slagroom
25 g suiker
sap van ½ limoen, rasp van 2 limoenen + 1 limoen in plakjes, voor erop

Doe boter, suiker en ¼ theelepel zout in een kom en klop romig met de mixer.

Voeg melk, bloem, amandelmeel, bakpoeder, limoenrasp en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in huishoudfolie minstens 30 min. maar het liefst 1 nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.

Verwarm de oven voor op 150ºC. Bekleed een of twee bakblikken met bakpapier.

Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en druk ze uit tot mooie platte schijven. Leg telkens een stuk deeg tussen 2 stukken huishoudfolie en rol ze uit tot dunne cirkels van 20 cm ∅. Snijd eventueel mooi rond bij en gebruik de afsnijdsels later voor extra koekjes of als versiering. Laat het deeg in de koelkast weer 30 min. opstijven. Trek het bovenste stukje plasticfolie van het deeg af en leg het deeg met de foliekant naar boven op het bakblik. Trek dit folie er ook voorzichtig af. Besprenkel elke cirkel met een kwart van de amandelen en bak ze (in delen) in 25-30 min. gaar. Laat de cirkels helemaal afkoelen op het bakblik.

Klop de mascarpone met de slagroom, de suiker en het limoensap en de -rasp luchtig. Leg 1 cirkel op een mooie schaal en verdeel eenderde van de room erover. Herhaal dit nog 2 keer en dek af met de laatste cirkel. Garneer met de limoenplakjes.

Gebakken? Laat het ons dan weten via Instagram door ons te taggen. Onze gebruikersnaam is deliciousnederland

Bereiden ± 30 min. / koelen minimaal 30 minimaal 30 min. tot 1 nacht / oven ± 30 min.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

speculaas