nr.1 foodmagazine

sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Dit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!

sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing

voorgerecht | 4 personen | v

1 sjalot, fijngesneden
2-3 el frambozenazijn*
1 flinke bos of 2 zakjes waterkers (± 150 g schoon)
5 el extra vierge olijfolie
3-4 sinaasappels, gekoeld
1 middelgrote venkelknol
4 el Taggiasche olijven**, uitgelekt
ook evt. nodig: mandoline***

Meng de sjalot en azijn in een kom en laat 5 min. marineren.

Snijd evt. de wortels van de waterkers af en verwijder dikke steeltjes. Snijd de helft van de waterkersblaadjes fijn en pureer in een hoge mengbeker met de olie met een staafmixer tot een gladde groene puree. Schep de puree door de sjalotten en breng op smaak met zout en peper.

Snijd met een scherp mes een plak van de onder- en bovenkant van de sinaasappels, zodat het wit eraf is. Zet de sinaasappels weer rechtop en snijd de schil dik af, tot op het vruchtvlees. Snijd het vruchtvlees vervolgens in plakken van ½ cm dik en verdeel ze dakpansgewijs over 4 borden.

Verwijder het buitenste venkelblad als dit niet zo mooi is. Bewaar de groene venkeltoppen voor garnering. Halveer de venkel en snijd deze in flinterdunne plakken. Of schaaf ze met een mandoline. Schep de venkel en waterkersdressing door elkaar. Verdeel de venkel over de sinaasappelplakken, garneer met olijven, de resterende takjes waterkers en venkeltoppen.

* Frambozenazijn is bij sommige supermarkten en bij delicatessenzaken te koop.

** Taggiasche olijven zijn donkerbruine, Italiaanse olijfjes met een bijzonder fijne smaak, ze zijn te koop bij supermarkten, delicatessenzaken en Italiaanse winkels.

*** Een mandoline koop je bij de kookwinkel. Pas op met de vlijmscherpe mesjes.

Bereiden ± 25 min.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept verscheen eerder in delicious. september 2013

sinaasappel-venkelsalade-zwarte olijven - delicious