nr.1 foodmagazine

Be a better cook: Rutger leert je de állerbeste sloffen maken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sloffen zijn een van mijn favoriete gebaksoorten. Vooral dat sloffendeeg: knapperig, iets taai en met een lekkere laag amandelspijs… ik houd ervan.  Je kunt ze met bijna alles maken wat je maar lekker vindt. Dé manier om seizoensfruit te gebruiken!

Zó maak je de allerlekkerste banketbakkersroom – aldus Rutger.

Slof opmaken

Een slof wordt meestal afgemaakt met banketbakkersroom en vers fruit. Mijn favoriet is die met aardbeien, maar je kunt al het (seizoens)fruit gebruiken dat je lekker vindt: frambozen, kersen, bramen, blauwe bessen. Je maakt de slof extra feestelijk met opgeklopte slagroom.

Andere vormen

Heb je geen sloffenvorm, gebruik dan de ring van een springvorm van 24 cm Ø. Met dit recept maak je dan 1 grote ronde slof. De baktijd blijft gelijk. Er zijn ook vormen voor mini-sloffen te koop van ± 11×4½ cm. Rol het deeg dan iets dunner uit, tot 5 mm, en bak ze ± 20 min.

Bewaren

Zowel het sloffendeeg als de gebakken, onopgemaakte bodems kun je invriezen. Bij mij thuis ligt er bijna altijd wel een bodem in de vriezer, zodat we die in no time af kunnen maken voor onverwacht bezoek!

Het recept voor de perfecte sloffenbodem

Voor 12 personen (2 ovale sloffen of 1 grote ronde)

250 g bloem (of half bloem, half Zeeuwse bloem voor een meer brossere bodem)
2 tl bakpoeder
180 g boter, op kamertemperatuur
100 g suiker
80 g lichtbruine basterdsuiker
1 eidooier
rasp van ½ (bio)citroen

amandelspijsvulling
150 g amandelspijs
½-1 ei
ook nodig: spuitzak, 2 sloffenringen van 9×24 cm of 1 ring van een springvorm van 24 cm Ø, ingevet

1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg met ¼ tl zout tot je een samenhangende bal krijgt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Meng de spijs met het ei, het moet dunner en smeerbaar worden.

4. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7-8 mm. Druk er met de sloffenring een ovaal uit. Haal het omliggende deeg weg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bak- papier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen.

5. Verdeel het spijsmengsel over het deeg, laat de laatste 1½ cm tot de rand onbedekt. Dit gaat makkelijk met een spuitzak. Bak de sloffen in 23-28 min. gaar. Haal de sloffenringen direct na het bakken weg en laat de sloffen afkoelen.

* In plaats van spijs kun je de slof ook bakken met een laagje banketbakkersroom op de bodem. De room zorgt ook voor een smeuïge laag in de slof en na het bakken kun je hem nog heel goed met een extra laag banketbakkersroom aftoppen.

Bereiden: ± 10 min. / rusten ± 1 uur / oven ± 28 min. / afkoelen ± 1 uur

Voedingswaarde: p.p. ± 309 kcal / 5 g eiwit / 16 g vet / 36 g kh

Tekst & recept: Rutger van den Broek. Fotografie: Harold Pereira

Rutger bakt sloffendeeg - delicious