nr.1 foodmagazine

pissaladière

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Franse pissaladière is heerlijk met een grote salade, als hapje en om mee te nemen naar het strand. De pissaladière is de pizza uit de Méditerranée. Met ui, anjovis en zwarte olijf: c’est tout.

Pissaladière

4-8 personen

500 g (biologische) bloem
1 zakje gedroogde gist (7 g)
3 el olijfolie + om te bakken
1 kilo uien, in ringen
1 tl gedroogde oregano
2 blikjes ansjovis in olijfolie, uitgelekt
ca. 200 g zwarte olijven met pit

Strooi 1 tl zout in een kom en zeef er de bloem boven. Maak een kuiltje in de bloem en strooi er de gist in. Druppel de olijfolie langs de rand. Voeg scheutje voor scheutje en al roerende met een vork 300 ml handwarm water toe. Kneed er vervolgens met de hand een soepel deeg van. Vorm een deegbal en laat het deeg onder een schone theedoek op kamertemperatuur 45 minuten rusten.

Bak intussen de ui in een flinke scheut olijfolie zacht, zonder te kleuren. Neem de pan van het vuur en houd de uien apart.

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Druk het deeg plat en rol het uit tot een rechthoekige deeglap. Leg het deeg op een ingevette bakplaat. Verdeel de ui over het deeg. Bestrooi met versgemalen peper naar smaak en de oregano. Leg de ansjovisfilets in ruitpatroon op de ui en leg in elke ruit een olijf. Bak de plaatkoek in de voorverwarmde oven in zo’n 25 minuten mooi bruin en gaar.

Pissaladière-delicious