Wow-wafels voor het ontbijt. Met stukjes bacon in de wafel en venkelzaad & saffraan door het roer-ei, weet je zeker dat je dag goed begint.
luikse wafels
basisrecept, gebak | 6 stuks
50 ml melk
50 ml water
5 g gedroogde gist
260 g bloem
1 ei
1 tl zout
25 g lichtbruine basterdsuiker
125 g boter
Verwarm de melk met het water tot handwarm. Voeg de gist, 60 g van de bloem en het ei toe, roer goed en laat afdekt 1 uur rijzen. Voeg het zout, de rest van de bloem en suiker toe en meng goed. Kneed nu, klontje voor klontje, de boter erdoor. Dek de schaal weer af en laat nog 1 uur rijzen. Sla het deeg terug, vorm het in een lange plak en bewaar het ingepakt in plasticfolie 1 nacht in de koeling. Heb je daar geen tijd voor, sla deze laatste stap dan over.
Bereiden ± 15 min. / rijzen ± 2 uur / rusten 1 nacht
ontbijtwafels met saffraan-venkelroerei en bacon
ontbijt | 6 stuks
2 el olijfolie
18 plakjes bacon
1 x basisrecept voor Luikse wafels (hierboven)
2 tl venkelzaad
plukje saffraan (12 draadjes)
9 eieren
100 ml slagroom
30 g boter
blaadjes van 10 g platte peterselie, fijngesneden
ook nodig: klein wafelijzer
Verhit de olie in een koekenpan. Bak de bacon op middelhoog vuur in 4 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Hak 6 plakjes bacon grof en kneed de stukjes bacon door het wafelbeslag. Vorm tot zes ovalen.
Bak de wafels volgens de instructie van het apparaat.
Rooster het venkelzaad met de saffraan kort tot het geurt en stamp het heel fijn in een vijzel met 1 tl zout en een snuf zwarte peper. Klop de eieren met het saffraan-venkelmengsel en de slagroom. Verhit de boter in een koekenpan met dikke bodem tot deze goed heet is, maar niet verbrandt. Schenk het eimengsel in de pan en zet het vuur direct heel laag. Roer met een houten lepel tot zacht roerei.
Beleg de wafels met het roerei en garneer met de achtergehouden plakken bacon en platte peterselie.
Bereiden ± 35 min. / rusten ± 1 uur.
RECEPTEN DOSIA BREWER, BAS ROBBEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING JAN WILLEM VAN RIEL