soufflé met advocaat en sinaasappel

souffle met advocaat en sinaasappel

In Frankrijk zijn ze er al zo’n 200 jaar fan van en met goede reden! Wanneer zo’n soufflé lukt, is het een heerlijk licht en luchtig dessert. Deze keer gaan we voor een vleugje advocaat, sinaasappel en specerijen: perfect voor speciale gelegenheden zoals Pasen.

De zachte, romige textuur krijgt een kick door advocaat, wodka en steranijs. Een ideale, brutale afsluiter van een paasbrunch of -diner vol pasteltinten dus! 

Handig om te weten: volg dit simpele stappenplan en je soufflé kan niet meer mislukken.

Soufflé als dessert of voorgerecht

Vaker soufflés maken? Bak dan eens klassieke citroensoufflé, chocoladesoufflé (glutenvrij!) of vegan japanse soufflé pannenkoekjes. Hartig zijn ze ook altijd een succes. Neem bijvoorbeeld dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes, wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan of soufflé van boerenkaas met romanesco.

Soufflé met advocaat en sinaasappel

aantal 8 | dessert, nagerecht, zoet | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, lente, pasen, voorjaar, weekend | frans, nederlands |
Begin in ieder geval een paar dagen van te voren met dit recept.
kooktijd40 minutes
oven35 minutes
totale tijd1 hour 15 minutes

Kookgerei

  • 6-8 ramequins van 150 ml inhoud, ingevet, met poedersuiker bestrooid
  • ovenschaal waarin ramequins passen.

ingrediënten

  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • stukje sinaasappelschil, zonder wit, in dunne reepjes
  • 350 ml wodka
  • 250 g suiker + 20 g om te bestrooien
  • 8 eieren, waarvan je 8 dooiers gebruikt en 4 eiwitten
  • boter, om in te vetten
  • crème fraîche voor erbij

instructies

  • Laat de steranijs, het kaneelstokje en de sinaasappelschil een paar dagen in de wodka trekken. Zeef de wodka en bewaar de sinaasappelschilletjes.
  • Klop de eieren met 125 g van de suiker romig, lobbig en glad in een glazen of metalen kom of bekken. Zet de kom op een pan met een laag kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt, en klop het ei-suikermengsel terwijl je langzaam de wodka toevoegt. Blijf, wel 15 min., kloppen tot het mengsel dik en gebonden is, de temperatuur is dan 85°C (gebruik evt. een kookthermometer).
  • Zet de kom daarna in een laag ijskoud water en blijf roeren tot de advocaat afgekoeld en mooi dik is.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met de rest van de suiker. Spatel het eiwit voorzichtig door de advocaat. Vet de vormpjes in met boter en bestrooi met nog wat suiker.
  • Schep het mengsel in de vormpjes en zet ze in een grote ovenschaal. Giet zoveel kokend water in de ovenschaal dat het bij de vormpjes tot ½ of ¾ rijkt. Bak de soufflétjes in 30-35 min. gaar.
  • Garneer ze met sinaasappelschilletjes en serveer ze warm met een schep crème fraîche.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPT: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: JACQUELINE PIETROWSKI.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Neus hier gerust ook nog even rond: 29x bakken voor een zalig zoet Pasen.

souffle met advocaat en sinaasappel