wodka-advocaatsoufflé met steranijs en sinaasappel

Voor dit recept maken we zelf advocaat. Want die is stiekem toch wel lekkerder dan die van de slijter. De soufflé top je af met een dot crème fraîche. Een lekker fris-zoet nagerecht.

Probeer deze luchtige citroensoufflé ook eens.

wodka-advocaatsoufflé met steranijs en sinaasappel

nagerecht (8-10 personen)

Maak de gekruide wodka voor dit gerecht een paar dagen van tevoren.

1 steranijs
1 kaneelstokje
stukje sinaasappelschil (zonder wit), in dunne reepjes
350 ml wodka
4 eieren, gesplitst + 4 eiwitten
145 g suiker + om te bestrooien
boter, om in te vetten
crème fraîche, voor erbij
ook nodig: 6-8 ramequins van 150 ml inhoud, ingevet en bestrooid met poedersuiker + ovenschaal waarin de ramequins passen

Laat de steranijs, het kaneelstokje en de sinaasappelschil een paar dagen in de wodka trekken. Zeef de wodka en bewaar de sinaasappelschilletjes.

Klop de eieren met 125 g van de suiker in een metalen kom of bekken romig, lobbig en glad. Zet de kom op een pan met een laag kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop het ei-suikermengsel, terwijl je langzaam de wodka toevoegt. Blijf wel 15 min. kloppen tot het mengsel dik en gebonden is en de temperatuur 85°C (gebruik evt. een kookthermometer). Zet de kom daarna in een laag ijskoud water en blijf roeren tot de advocaat afgekoeld is en mooi dik.

Verwarm de oven voor op 175°C. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met de rest van de suiker. Spatel het eiwit voorzichtig door de advocaat.

Schep het mengsel in de vormpjes en zet ze in de ovenschaal. Giet zoveel kokend water in de ovenschaal dat de vormpjes voor driekwart onder water staan. Bak de souffleetjes in 30-35 min. gaar.

Garneer ze met sinaasappelschilletjes en serveer ze warm met een schep crème fraîche.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 35 min.

RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN