nr.1 foodmagazine

groene thee-ijs

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Net als bij de Japanner, groene thee-ijs als dessert. Met dit recept van Valli Little maak je ‘m thuis lekker zelf. 

groene thee-ijs

nagerecht | 4-6 personen

600 ml slagroom
2 el Chinese groene theeblaadjes
200 g fijne kristalsuiker
6 eierdooiers
50 g witte chocolade, in stukjes
50 g pure chocolade, in stukjes
eetbare gedroogde rozenblaadjes

Verwarm 300 ml room met de thee en 55 g suiker in een pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Verwarm de room op matig tot hoog vuur bijna tot het kookpunt. Neem de room van het vuur en laat het mengsel 1 uur trekken.

Zeef de room in een schone pan en druk de thee in de zeef goed aan. Verwarm de room op matig vuur opnieuw bijna tot het kookpunt. Neem dan van het vuur.

Klop in een kom de eierdooiers en de rest van de suiker met een elektrische mixer tot een dik en licht mengsel. Roer de hete room erdoor en schenk het mengsel in een schone pan. Verwarm het al roerend 5-6 min. op laag vuur tot het zo dik is dat het de bolle kant van een lepel bedekt. Schenk het in een kom en leg een vel plasticfolie op het oppervlak. Zet de vla in de koelkast.

Klop de resterende 300 ml slagroom half stijf en vouw de afgekoelde vla erdoor. Doe het mengsel over in een ijsmachine en draai het tot ijs volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en laat het 3-4 invriezen*.

Bekleed intussen 2 bakplaten met licht ingevet aluminiumfolie. Verwarm de witte en de pure chocolade elk apart in 2 hittebestendige kommen boven pannen met zachtjes kokend water (zorg dat de bodem van de kommen het water niet raakt) en roer beide glad. Schenk beide soorten chocolade uit op de bakplaten en strooi de rozenblaadjes erover. Laat dit opstijven in de koelkast en breek het in stukken.

Schep bolletjes ijs in schaaltjes en garneer met stukken chocolade. 
Bereiden ± 1½ uur / invriezen ± 4 uur

* Of doe het over in een ondiepe plastic diepvriesdoos, zet het 2 uur in de diepvries, zodat zich langs de wanden ijskristallen vormen. Klop het glad met een handmixer en zet het weer in de diepvries. Herhaal deze stap twee- of driemaal.

delicious.thee past perfect bij dit groene thee ijs!
161005_del11_prod_thee_verveine-vGroene thee wordt geplukt in China en direct na de pluk verflenst, gestoomd of gewokt om z’n mooie groene kleur te behouden. Dan worden de blaadjes in de zon gedroogd. Groene thee geurt heel fris, zelfs wat grassig. delicious. groene thee bestaat uit de smaken: verbena, jasmijn, munt en citroengras.

Bestel delicious.thee hier

 RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING LEESA O’REILLY

 

groene thee-ijs