De smaken van koffie en nootmuskaat versterken elkaar in deze fantastische crème brûlée. Nog lekkerder met onze eigen delicious.koffie.
Zin in meer recepten met koffie? Maak dan deze waanzinnige peren met ricotta.
koffie-crème brûlée met nootmuskaatkaramel
nagerecht | 4 personen
boter om in te vetten
1 vanillestokje
190 ml volle melk
½ tl vers geraspte nootmuskaat + extra om te bestrooien
70 ml sterke espresso
5 eierdooiers
150 g suiker
250 ml slagroom
ook nodig: 4 ramequins (ovenschaaltjes, inh. ± 150 ml), evt. crème-brûléebrander
stap 1 (1 dag van tevoren) Verwarm de oven voor op 125°C. Vet de ovenschaaltjes in met boter en zet ze in een grote ovenschaal of braadslee. Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Verwarm de melk tegen de kook aan, voeg de vanillezaadjes, het vanillestokje en de nootmuskaat toe. Laat 15 min. op heel laag vuur trekken. Zeef de melk en vang het op in een kannetje, giet de espresso erbij.
Klop intussen de eierdooiers met de helft van de suiker los. Klop de slagroom erdoor en daarna de hete melk uit het kannetje. Verdeel het mengsel over de schaaltjes.
Schenk kokend water in de ovenschaal tot de schaaltjes half onder staan, zet ze in de warme oven en laat ze in 1 uur en 15 min. gaar worden. Laat ze afkoelen en daarna afgedekt koud worden in de koelkast.
stap 2 (begin vlak voor het opdienen) Zet vlak voor het serveren de grill op de hoogste stand. Bestrooi de schaaltjes met de resterende suiker en bestuif met wat extra nootmuskaat. Laat ze karamelliseren onder de hete grill. Dat gaat nog beter met een echte crème-brûléebrander.
Bereiden ± 35 min. / oven ± 1 uur 15 min. / afkoelen ± 2 uur
RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK BEREIDING YOLANDA VAN DER JAGT PRODUCTIE DOSIA BREWER
Wil je nog meer inspiratie voor een feestelijk kerstdiner? Ons extra dikke kerstnummer ligt nu in de winkel of bestel hem hier online!