worstenbroodjes met naegelholt

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Volg @deliciousnederland op Instagram voor sneak peeks vanuit de testkeuken én ons fotogenieke Instagramgerecht. Maak de worstenbroodjes met naegelholt, zet ze op de foto, pas een instagramfilter toe en tag deliciousnederland erin. Onder de inzendingen verloten wij een delicious.boekenpakket!

worstenbroodjes met naegelholt

lunchgerecht of hapje | 12 stuks

1 grote ui, fijngesneden
1 el arachide- of zonnebloemolie
snuf nootmuskaat
500 g rundergehakt, bijv. van brandrode rund*
3 el Zwolse mosterd of andere grove mosterd
1 ei + 1 ei extra voor bestrijken
20 g paneermeel
12 plakjes naegelholt*

deeg
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 tl fijne kristalsuiker
100 g (sint-jans) roggemeel*
300 g patentbloem + extra om te bestuiven
240-250 ml volle melk
50 g gesmolten boter

Meng voor het deeg in een kom 50 ml hand- warm water met de gist en suiker en laat 10 min. staan tot het gaat bubbelen. Meng in een grote kom het roggemeel met de patentbloem en 1 tl fijn zout. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin het gistmengsel, de melk en gesmolten boter. Roer het met een vork of mes goed door en kneed het dan met één hand tot een slap deeg. Kneed het deeg op een dun met bloem bestoven werk- vlak goed door tot het soepel wordt. Als het te stevig is, voeg dan 1-2 el melk toe. Laat het deeg in een met olie ingevette kom, afgedekt met plasticfolie 1-2 uur rijzen op een lauwwarme plaats tot het in volume is verdubbeld.

Bak intussen voor de vulling de ui glazig in 5 min. in 1 el olie. Voeg een snuf nootmuskaat toe en bak nog 1 min. Laat iets afkoelen. Kneed het gehakt met het uienmengsel, de mosterd, 1 ei en 1⁄2 tl zout in een kom goed door elkaar. Bewaar afgedekt koel tot gebruik.

Weeg 12 stukjes gehaktmengsel af van elk ± 55-60 g en vorm er stevige worstjes van ± 13 cm lengte van. Omwikkel ze elk met een plakje naegelholt.

Verdeel het deeg in 12 stukken van elk ± 55-60 g en vorm er bolletjes van. Rol ze op een dun met bloem bestoven werkvlak heel dun uit tot rechthoekige lapjes van 8×15 cm. Leg een worstje in het midden van elk plakje deeg en vouw de lange zijden van het deeg eroverheen. Draai om en stop de korte zijden onder het deeg. Leg ze met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en laat ze 30 min. onder plasticfolie rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de broodjes nogmaals met losgeklopt ei. Bak de broodjes 25-30 min. in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Neem uit de oven en laat iets afkoelen op een rooster. Eet ze beslist warm.

* Brandrode rund, naegelholt en sint-jans roggemeel zijn opgenomen zijn in de Ark van de Smaak 

Bereiden ± 50 min. / rijzen ± 2 uur en 30 min.

RECEPT BAS ROBBEN FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

worstenbroodjes