truckersballen met knoflookpuree

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Truckersballen zijn bekend  in chauffeurscafés en wegrestaurants. Deze gehaktballen zijn nog lekkerder als je ze een dag van tevoren maakt.

truckersballen met knoflookpuree

hoofdgerecht (8 personen)

gehaktballen
3 sneetjes oud witbrood, zonder korsten, grof verkruimeld
100 ml volle melk
800 g paardenstoofvlees*, fijngemalen
50 g bloem
75 g boter
1200 ml runderfond + evt. extra

knoflookpuree
1 bol knoflook
150 ml arachide-olie
1,6 kg aardappels, geschild, in gelijke stukken
100 g boter
150 ml melk
ook nodig: 1 ramequin, groot genoeg voor de bol knoflook

Week het brood 5 min. in de melk. Meng in een grote kom het paardenvlees met 2 tl zout en 2 tl witte peper en het in melk geweekte brood. Kneed het mengsel heel goed totdat het steviger wordt, de eiwitten in het vlees zorgen zo voor meer binding. Doe de bloem in een diep bord en rol de ballen erdoor.

Verhit de boter in een grote stoofpan met dikke bodem. Wacht tot het schuim wegtrekt en bak alle gehaktballen dan rondom bruin, bak niet meer dan 4 ballen tegelijk. Leg alle ballen terug in de pan en voeg zoveel fond toe dat de ballen een paar centimeter onderstaan.

Stoof de ballen zonder deksel in ± 2 uur gaar en sappig. Laat ze niet koken, maar houd de temperatuur op ± 80°C, gebruik evt. een warmhoudplaatje tussen gas en pan. Het vocht zal inkoken, dat is goed, maar de ballen moeten wel net onder blijven staan. Breng de jus op smaak met een beetje zout en peper.

Verwarm na 1½ uur stoven de oven voor op 180°C. Leg de bol knoflook in de ramequin en vul het schaaltje helemaal met arachide-olie. Zet 30 min. in de oven tot de knoflook zacht is. Kook intussen de aardappels in 20-25 min. gaar. Giet af en stamp grof met de boter en melk en breng op smaak met zout. Druk de teentjes knoflook uit hun velletje en hak grof. Roer door de puree.

Check of de jus al is ingedikt. Anders neem je de ballen uit de pan en laat je de jus op hoog vuur nog wat inkoken. Warm de ballen daarna nog even op in de warme jus. Serveer de ballen mét jus bij de knoflookaardappelpuree. Lekker met bijv. gewokte kool of spinazie.

* Paardenvlees is niet overal te krijgen. Er zijn in Nederland nog maar een paar paardenslagers. Kijk op  deliciousmagazine.nl/paardenslager voor adressen. Of bestel het van tevoren bij je eigen slager.

Bereiden ± 40 min. / stoven ± 2 uur /oven ± 30 min.

RECEPTEN CULINAIRE REDACTIE DELICIOUS. FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

truckersballen