nr.1 foodmagazine

kip met linzen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Maak deze kip alvast op zondag voor een doordeweekse dag, zodat je op de dag zelf er alleen nog een laatste hand op hoeft te leggen. Combineer met de nootachtige smaak van deze stevige, groene, Franse linzen. Du Puy-linzen heten zo omdat ze komen uit Le Puy-en-Velay in Frankrijk.

Zin in meer kip? Maak dan deze met tamari en ahornsiroop.

2 dagen van tevoren
Bereid de kip tot en met de een na laatste stap. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet in een afgesloten plastic bak in de koelkast.

op de avond zelf
Doe de kip over in een braadpan. Voeg 1 el water toe. Laat ± 15 min. doorwarmen op matig tot laag vuur, waarbij je de kipkarbonades halverwege keert. Volg de laatste stap, bestrooi met peterselie en serveer met de sperziebonen.

wijntip
Kies een soepele, niet te zware wijn. Er gaat riesling bij de kip, dus een Elzasser riesling is prima. Maar een sappige rode Toscaan met lichte houtrijping en levendige zuren past nóg beter bij de zachte en aardse smaak van de linzen en de kruiden.
Rood uit Italië: IGT Toscane Frescobaldi Rémole,  € 8,49 Gall & Gall

gesmoorde kip met linzen
hoofdgerecht | 4 personen

1 el extra vergine olijfolie
200 g ontbijtspek, in blokjes
1 ui, fijngesneden
1 wortel, geschrapt, fijngesneden
4 sjalotten, gepeld en gehalveerd
2 tenen knoflook, geperst
8 kipkarbonades met vel (± 1,2 kg)
250 ml droge witte riesling
90 g groene Franse linzen
1 bouquet garni + (peterselie, laurier, tijm)
2 el dijonmosterd
4 el crème fraîche
bladpeterselie, fijngesneden, voor garnering
gestoomde sperziebonen, voor erbij

Verhit de olie in een ondiepe braadpan of ovenvaste koekenpan op matig vuur. Bak de spekjes 4 min. tot ze mooi kleuren. Schep ze met een schuimspaan op een bord met laagje keukenpapier. Giet het vet op 1 el na uit de pan en bewaar het vet.

Bak in dezelfde pan de ui, wortel en sjalot al omscheppend 5 min. zonder ze te laten kleuren. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Schep de groenten in een kom.

Verhit 1 el van het opgevangen vet in de pan op matig vuur. Bestrooi het vel van de kip met zout en peper. Bak 4 kipkarbonades met het vel omlaag 4 min. tot ze mooi kleuren. Keer ze en bak ze nog 2 min. Schep ze op een met keukenpapier belegd bord en bak de overige kip op dezelfde manier. Giet het resterende vet in de pan weer af.

Zet de pan op matig vuur. Schenk de wijn erbij, schraap de aanbaksels met een pollepel los van de bodem en laat in 2 min. wat inkoken. Voeg de spekjes, groenten, linzen, 250 ml water, het bouquet garni  en 1½ el mosterd toe. Draai het vuur laag. Kook de linzen afgedekt 10 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de kipkarbonades  toe. Stoof ze afgedekt in 25-30 min. gaar onder af en toe omscheppen. Laat de saus onafgedekt nog 5 min. inkoken.

Neem de kipschotel van het vuur. Laat  5 min. rusten. Schep er de crème fraîche en de resterende ½ el mosterd door. Voeg zout en peper toe. Strooi er peterselie over en serveer met de sperziebonen.

Bereiden ± 1 uur en 25 min.

RECEPTEN KATRINA WOODMAN FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING MICHELLE NOERIANTO BEREIDING LUCY BUSUTTIL, KERRIE RAY  WIJNTIPS  ELLEN DEKKERS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 2 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

kip