nr.1 foodmagazine

côte de boeuf met rodewijnsaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een goed stuk vlees vraagt om een goede bereiding en kun je nog zoveel lekkerder maken met een perfecte saus. Deze côte de boeuf met rodewijnsaus is klassieke showstopper. Perfect als hoofdgerecht tijdens het kerstdiner.

Heb je de boeuf bourgignon van culi-held Julia Child al wel eens geprobeerd?

côte de boeuf met rodewijnsaus

hoofdgerecht | 4 personen

1 côte de boeuf (1200 g – 1600 g)
100 g boter
4 teentjes knoflook
paar takjes tijm

Bereidenbegin 2 1/2 van tevoren. Haal het vlees 2 uur voordat je het aanbraadt uit de koeling, zodat het goed op kamertemperatuur  kan komen. Verwarm dan de oven voor op 100ºC.

Dep de karbonade droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verhit 50 g boter in een grote ovenvaste koekenpan met dikke bodem waar de karbonade goed in past en wacht tot de boter is uitgebruist en lichtbruin kleurt. Draai het vuur iets lager en voeg de knoflook en tijm met een houten lepel naar de zijkant, leg de karbonade ernaast en bak 3 min. op een kant. Draai om, verwijder knoflook en tijm voordat ze verbranden en bak het vlees op de andere kant ook 3 min.  beide kanten moeten mooi diep bruin worden.

Voeg de rest van de boter toe, schuif de pan in de oven en laat het vlees nog 15 min. doorgaren zodat het van binnen rosé* is. Overgiet het vlees regelmatig met het braadvet. Neem de pan uit de oven, leg het vlees in een ovenschaal en dek losjes af met aluminiumfolie (er moet wel lucht bij komen anders verlies je de krokante korst). Schakel de oven uit en zet de ovenschaal met vlees ± 10 min. terug in de oven met de ovendeur op een kier (bijv. plankje of knijper ertussen, terwijl je de saus maakt!

Bereiden ± 15 min. / oven ± 25 min.

Gaarheid controleren
De côte de boeuf en hertenbiefstuk worden rosé gebakken. D.w.z. dat de kerntemperatuur 60ºC is. Tijdens het rusten onder aluminiumfolie loop de temperatuur nog 2-3 graden op, houd daar rekening mee. Kip is gaar bij 75ºC, er loopt helder vocht uit als je een satéprikker in het dikste deel steekt. Met een kernthermometer (keukenspeciaalzaak) kun je de binnentemperatuur van vlees checken. Zorg dat je het bot niet raakt, dat is eerder heet dan het vlees.

Rodewijnsaus

bijgerecht | 4-6 personen

Aanbaksels van de côte de boeuf (zie recept côte de boeuf hierboven) of 2 el olie
2 teentjes knoflook, grof gehakt
1/2 rode paprika, in stukjes
2 tomaten, in stukjes
25 ml balsamicoazijn (2 1/2 el)
300 ml runderfond
300 ml rode wijn (bijv. merlot)

Verwarm het vet van de côte de boeuf in de pan op braad hoog vuur en voeg de knoflook en groente toe (als je de saus bij een ander gerecht maakt, verwarm dan nu de 1 el olie in plaats van het braadvet). Bak de groente 2-3 min. en blus dan af met de balsamicoazijn. Laat deze al omscheppend even inkoken. Voeg dat fond en rode wijn toe, breng aan de kook en laat het vocht tot de helft inkoken. Doe de saus over in een hoge maatbeker en pureer met een staafmixer, Giet de saus door een zeef boven een steelpan en druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de groente. Breng de saus op smaak met peper en zout en houd warm tot gebruik.

Snijd de côte de boeuf in dikke plakken en serveer met de saus. lekker met gekookte aardappelen of pasta en bijv. een salade van jonge bladsla.

Bereiden ± 30 min. 

RECEPTEN EN FOODSTYLING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept komt uit delicious. hét vleesboek. Daarin staan nog veel meer lekkere vleesrecepten. Bestel het snel in onze webshop of geef het cadeau!

rodewijnsaus
côte de boeuf met rodewijnsaus