nr.1 foodmagazine

m’hencha met frangipanevulling

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

M’hencha is Marokkaans gebak met frangipanevulling. M’hencha betekent letterlijk slang, je ziet meteen waarom het zo heet! Even oefenen… maar om je vingers bij af te likken.

De smaak te pakken? Probeer ook eens deze m’hencha met hazelnootspijs en anijssuiker! 

marokkaanse m’hencha met frangipanevulling 

nagerecht of gebak (12 personen)

7 vellen filodeeg*
75 g boter, gesmolten, om te bestrijken

frangipanevulling
250 g boter + extra gesmolten boter
om mee te bestrijken
200 g poedersuiker + extra om te bestrooien
3 eieren (M)
2-3 tl oranjebloesemwater (mediterrane supermarkt)
2 tl kaneel
rasp van 1 (bio)sinaasappel en 1 (bio)citroen
300 g gemalen amandelen
100 g pistachenoten, grof gemalen of fijngehakt + extra ter garnering
50 g amandelschaafsel
80 g Turks fruit met rozen- of citroensmaak, in stukjes geknipt
ook nodig: ingevette springvorm van 24 cm Ø, bodem bekleed met bakpapier

Maak eerst de frangipanevulling voor de m’hencha. Doe de boter met de poedersuiker in een grote mengkom en klop met de mixer tot een romig mengsel. Klop een voor een de eieren erdoor en spatel dan de overige ingrediënten voor de frangipane en ½ tl grof zeezout erdoor.

Verwarm de oven voor op 220°C.
Bestuif een breed werkvlak licht met poedersuiker. Leg hierop zes vellen filodeeg naast elkaar met de korte kanten naar je toe, met steeds 7-8 cm overlap. Het zevende vel gebruik je om eventuele scheurtjes te repareren. Verdeel een dunne streep frangipanevulling over het onderste deel van de deeglap, houd 8-10 cm afstand van de onderrand én 8-10 cm van beide zijkanten.

Bestrijk het onbedekte deeg licht met gesmolten boter. Klap het linker uiteinde over de frangipanevulling. Rol nu het deegvel vanaf de onderkant over de vulling en stop het in onder de vulling. Rol voorzichtig verder op naar boven toe en wikkel zo de rest van het filodeeg eromheen. Bestrijk de rol met nog wat gesmolten boter en rol vanaf de linker kant voorzichtig, maar strak op tot een spiraal, zonder het deeg te scheuren. Stop de uitstekende deegflap rechts in onder de spiraal om hem vast te zetten en bestrijk de hele spiraal met gesmolten boter. Dek eventuele scheurtjes in het deeg af door er beboterde vierkantjes van het reserve-filovel over te leggen en aan te drukken.

Breng de m’hencha voorzichtig over op de bodem van de springvorm en klem de rand vast. Bak de m’hencha in 30-35 min. goudbruin en knapperig. Neem uit de bakvorm en laat 20-30 min. rusten. Zeef er vlak voor serveren nog wat poedersuiker over, bestrooi met nog wat pistachenoten en snijd in stukjes. De m’hencha is koud ook lekker.

* Gebruik het liefst filodeeg van de mediterrane winkel. De vellen zijn groter (36×44 cm) en het deeg is iets steviger.
Bereiden ± 45 min. / 35 min. rusten / oven ± 35 min.

RECEPTEN, BEREIDING THE FOOD TEAM FOTOGRAFIE TOBY SCOTT STYLING OLIVIA WARDLE BEWERKING DOSIA BREWER

 

M'hencha-delicious