cocktail van Tess: Cider Collins

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Wij geven je een heerlijk kruidige herfstcocktail van Tess met steranijs en appelcider om de herfst goed door te komen. Laat maar komen die kou!

Tess: ‘Nazomeren doe ik het liefst zo lang mogelijk. En als de herfst dan doorbreekt met frisse avonden en nachten én spontane warme namiddagen, smaken cocktails met bijvoorbeeld appels fantastisch. Deze Cider Collins is zoals de originele Collins gebaseerd op jenever. Ik gebruik Notaris-jenever omdat die van 100% moutwijn wordt gemaakt en extra zacht smaakt. Een originele Collins maak je met sodawater maar in deze cocktail gaat dus droge appelcider. De moutwijn in de jenever geeft de backbone die we nodig hebben bij cider en zorgt voor heerlijke complexiteit. Het resultaat is zo fris dat het drankje lekker lang in je mond blijft naspelen.’

Ingrediënten
45 ml Notaris-jenever + 20 ml citroensap + 10 ml ananassiroop + 120 ml appelcider + garnering: ananas plakje en steranijs.

Serveer
Schenk de jenever, ananassiroop en het citroensap in een cocktailshaker. Vul de shaker vol ijsblokjes en shake hard. Strain de cocktail uit in een longdrinkglas gevuld met ijsblokjes. Schenk de cider erbij en roer kort door. Garneer de cocktail met een plakje ananas en steranijs.

Jenever
Tess heeft een enorme zwak voor Nederlands gedistilleerd, en dan in het bijzonder jenever: ‘Deze nationale drank gaat al sinds jaar en dag in cocktails. Zo rond 1900, de Gouden Eeuw van de cocktail, was 25% van alle Amerikaanse cocktails op basis van jenever. We exporteerden zoveel dat voor elke fles Engelse gin die werd geïmporteerd, acht flessen jenever naar Amerika gingen. Door o.m. oorlogen en graantekorten, kwam het gebruik van jenever onder druk te staan en stopte de export. De stijl jenever zoals we die nu kennen was totaal anders dan die van toen. Nu zit er vaak nog maar een beetje moutwijn in jonge jenever. De klassieke jenever was veel rijker, meer zoals de 100% moutwijn-jenever van Notaris. Heerlijk!’

 

Cider-Collins-delicious