basisrecept gistdeeg + kerststol

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rudolph van Veen loodst je stap-voor-stap naar een verrukkelijke kerststol. Hier alvast zijn basisrecept voor het perfecte gistdeeg + de lekkerste kerstol! Rudolph: ‘Omdat dit een kerstbrood wordt, verrijk ik het gistdeeg met melk, ei, suiker en roomboter om het brood voller en rijker van smaak te krijgen en langer vers te kunnen houden.

Serveer kerststol met je favoriete delicious. jam die je eenvoudig in onze webshop bestelt…

rudolph’s basisrecept voor gistdeeg

300 ml water of melk
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 el suiker
500 g bloem + bloem om te bestrooien
1 ei
250 g boter

Stap 1: ingrediënten op kamertemperatuur
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, gist is gek op warmte. Verwarm het water of de melk in een steelpan met de gist en de suiker tot het lauwwarm of handwarm is.

Stap 2: bloem + ei + gistmengsel mengen
Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erin. Voeg het lauwe melk-gistmengsel  toe. Bestrooi de rand van de bloem met een flinke snuf zout.

Stap 3: kneden
Meng alle ingrediënten, vanuit het midden, met je vingers (of een spatel) goed met elkaar en kneed het mengsel dan met de handen goed door, zodat het soepel wordt. Duw steeds een deel van het deeg met de muis van je hand weg, vouw het terug en herhaal deze beweging. Dit duurt ongeveer 5-10 min.

Stap 4: boter erdoor kneden
Voeg de boter toe en kneed het deeg nu zolang, door het telkens weer uit elkaar te duwen en terug te vouwen, totdat het elastisch en soepel aanvoelt en niet meer plakt. Dit duurt ongeveer 8-10 min. Kneed niet langer dan nodig en probeer het deeg niet te warm te maken.

Stap 5: rijzen
Vorm een bol van het deeg, leg in een kom, bestrooi licht met bloem en laat het afgedekt met plasticfolie of een vochtige schone theedoek op een lauwwarme plaats 1 uur rijzen. Het deeg moet minstens verdubbelen in hoeveelheid. Nu is het deeg klaar om een basisbrood van te bakken of er een vulling door te kneden, laat het met vulling nog een uur rijzen.

Stap 6: vulling naar keuze erdoor kneden
Druk het gerezen deeg plat op een dun met bloem bestoven werkblad en verdeel er de vulling naar keuze (zie recept hieronder of de 4 variaties in delicious.kerst) over. Meng de vulling goed door het deeg door het weer goed door te kneden. Vorm het deeg nu tot de gewenste vorm en laat het nogmaals afgedekt 1 uur op een lauwwarme plaats rijzen.

rudolphs kerststol

gebak | ± 20 plakken

1 x recept basis gistdeeg (van melk), zie hierboven
40 g suiker
25 g ongezouten roomboter
poedersuiker om te bestuiven

amandelspijs
150 g blanke amandelen
150 g kristalsuiker
1 ei

vulling
150 g rozijnen
120 ml rum
100 g blanke amandelen
1 tl kaneelpoeder
50 g gekonfijte sinaasappelschil*
Extra nodig: keukenmachine, bakpapier

Maal voor het amandelspijs de amandelen en suiker in de keukenmachine fijn. Splits het ei, voeg het eiwit toe en laat draaien tot er een smeuïge amandelspijs ontstaat. Voeg eventueel ook de dooier toe als de spijs te droog is. Vorm van de amandelspijs een lange rol van 30 cm.

Wel voor de vulling de rozijnen in de rum en laat minimaal 1, maar liever 2 uur intrekken.

Maak het basisdeeg met melk volgens de stappen 1 t/m 5, maar voeg de extra 40 g suiker toe bij stap 3. Laat het deeg rijzen.

Kneed alle ingredienten voor de vulling volgens stap 6 door het deeg. Bestrooi het deeg dun met bloem en rol uit tot een grote ovaal. Leg de rol amandelspijs in het midden en vouw het deeg ruim over het spijs. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plaats nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het brood in het midden van de oven in 50-60 min. goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je erop klopt. Smelt de boter en bestrijk de stol ermee en bestuif met poedersuiker.

* Gekonfijte sinaasappelschil is bij notenwinkels en de natuurwinkel te koop.

Bereiden ± 45 min. / rijzen ± 2 uur / oven ± 1 uur / afkoelen ± 1 uur

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BASISRECEPT EN TEKST RUDOLPH VAN VEEN BEREIDING EKE MARIEN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Serveer deze kerststol met je favoriete delicious. jam of je lievelings delicious. chocopasta. Bestel makkelijk en snel in in onze webshop. 

kerststol gistdeeg - delicious