citrus-chipolatapudding

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze klassieke, romige pudding is geliefd bij jong & oud.. Citrus geeft de pudding een lekkere frisse smaak. Je kunt er ook voor kiezen om eenpersoons chipolatapuddinkjes te maken; leuk om op te dienen als nagerecht. 

Probeer ook eens deze rijst-roompudding met kokos

citrus-chipolatapudding

nagerecht (6-8 personen)

60 g rozijnen
50 ml marasquin*
400 ml volle melk
1 vanillestokje, opengesneden, zaadjes eruit geschraapt
3 blaadjes gelatine
3 eierdooiers
40 g fijne kristalsuiker
1½ el maïzena, gezeefd
30 g sukade, in stukjes
30 g gekonfijte citrusschil, in stukjes
rasp van 1 (bio)sinaasappelschil
65 g bitterkoekjes*, in stukjes + nog 8 bitterkoekjes voor erbij
400 ml slagroom
ook nodig: puddingvorm van 1 l inhoud, dun ingevet met neutraal smakende olie

Meng de rozijnen met de marasquin in een kom en laat 1 uur staan. Verwarm in een steelpan de melk met vanillezaadjes en -peul en een snufje zout zachtjes en laat 10 min. trekken. Week de gelatine 10 min in ruim koud water.

Klop intussen de eierdooiers met de suiker en maïzena met 2-3 el koud water in een ruime kom tot een glad papje. Verwijder de vanillepeul uit de hete melk en schenk al kloppend een flinke scheut van de hete melk bij het dooiermengsel. Giet het mengsel al roerend terug bij de rest van de hete vanillemelk en verwarm onder regelmatig roeren tot het bindt, laat niet koken. Knijp de gelatine uit, roer door de hete vla en laat oplossen.

Voeg de rozijnen met marasquin, sukade, citrusschil, sinaasappelrasp en bitterkoekjes toe aan het puddingmengsel. Meng goed. Laat het mengsel afkoelen totdat het dikker wordt. Klop intussen de slagroom stijf en schep door het bijna afgekoelde puddingmengsel. Schep het puddingmengsel in de vorm, dek af met plasticfolie en laat in de koelkast minimaal 3 uur opstijven. Stort de pudding op een mooi bord (zie tip hieronder) en serveer met de extra bitterkoekjes.

* Marasquin is een bitterzoete, heldere likeur, gemaakt van een speciale soort zure kersen, oorspronkelijk uit Kroatië en Italië. Kies lekkere Hollandse bitterkoekjes, te koop bij banketbakkers.

Bereiden ± 45 min. / wellen en rusten ± 1 uur / opstijven minimaal 3 uur

TIP pudding lossen
Wil je de pudding op een bord keren en komt hij niet los van de vorm? Schud hem met bord en al heen & weer, dus niet óp & neer! Zo komt er aan de zijkant wat lucht bij.

RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

citrus-chipolatapudding-delicious