gegrilde harissa-piepkuikens met kruiden-citroenfregola

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | familietijd, lente, voorjaar, weekend | |
Het geheim van deze heerlijke piepkuikens uit de oven is de harissa. De rijke, pittige pasta, samen met de grote hoeveelheid aan kruiden maakt dit gerecht heel speciaal. Zo lekker! 
voorbereiding45 minuten
kooktijd25 minuten
Rusten5 minuten
totale tijd1 uur 15 minuten

ingrediënten

  • 2 piepkuikens à 500 g
  • 7 el extra vergine olijfolie
  • 200 g fregola*
  • sap van 1 citroen
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 rode peper zaad verwijderd, fijngesneden
  • ½ ingemaakte citroen* pulp verwijderd, schil fijngesneden
  • 40 g pijnboompitten geroosterd
  • 250 g kerstomaatjes gehalveerd
  • 25 g fijngesneden gemengde kruiden bijv. bladpeterselie, munt, koriander en kervel + kruidentopjes voor garnering

groene harissa 250 ml

  • 3 groene pepers fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • ½ bosje bladpeterselie blaadjes geplukt
  • ½ bosje koriander blaadjes geplukt
  • rasp van ½ biocitroen
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 2 tl gemalen komijn
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • ½ tl fijne kristalsuiker
  • 125 ml extra vergine olijfolie

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maal alle ingrediënten voor de harissa in een keukenmachine tot een grove pasta. Voeg naar smaak zout en evt. nog peper toe.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Snijd of knip – met een wildschaar – de piepkuikens aan weerszijden langs de ruggengraat open en verwijder de ruggengraat. Plet de kuikens op een plank. Wrijf ze in met de helft van de harissa.
  • Verhit 3 el olie in een grote koekenpan op matig vuur en braad de kuikens met het vel omlaag 6-8 min. aan tot ze goudbruin kleuren. Leg ze met het vel (de borst) omhoog op de bakplaat en braad ze 25-30 min. in de oven tot ze gaar zijn. Laat ze losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten.
  • Kook intussen de fregola in een pan met licht gezouten water beetgaar in 10 min. of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel koud af en laat iets uitlekken.
  • Klop het citroensap met de knoflook en de resterende 4 el olijfolie en wat zout en peper tot een vinaigrette. Schep door de fregola. Voeg de overige ingrediënten toe, schep om en serveer bij de piepkuikens. Geef de rest van de harissa apart erbij.
  • * Fregola (Sardijnse pastakorrels) koop je bij sommige mediterrane winkels en (Italiaanse) delicatessenzaken. Ingemaakte citroenen koop je ook bij de mediterrane supermarkt. Je kunt ze ook zelf maken, hier leggen we je uit hoe je dat doet.
Voedingswaarde:
calorieën: 815kcal
|
eiwit: 39g
|
vet: 54g
|
koolhydraten: 45g
auteur: delicious.
RECEPTEN CHRISTINE MANFIELD FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
harissa-piepkuiken-deliciousmagazine