gekarameliseerde kweepeer met monbazillac en 2 kazen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De perfecte manier om een diner af te sluiten is met gekaramelliseerde kweepeer met monbazillac en 2 kazen. Dit recept van Janneke Phillipi is van tevoren te maken, dus: no fuss!

Te veel kweeperen geoogst? Dan heb je dit recept voor membrillo nodig…

gekarameliseerde kweepeer met monbazillac en kaas

nagerecht (4 personen)

200 ml monbazillac (dessertwijn uit de Loire)
6 el suiker
1 steranijs
1 tl venkelzaad
500 g kweeperen
twee kazen naar keuze

VOORBEREIDEN kan 2 dagen van tevoren

Stap 1
Breng in een hapjespan de monbazillac met 250 ml water, de suiker, steranijs en het venkelzaad aan de kook. Boen de kweeperen schoon en snijd ze in plakken van 1 cm dikte. Leg ze meteen in de pan zodat het vruchtvlees niet verkleurt. Voeg evt. wat extra water toe als de kweepeer niet helemaal is bedekt.

Stap 2
Pocheer de kweepeer in 15 min. beet- of net gaar. Schep ze uit de pan en leg in een schaal. Kook het pocheervocht tot de helft in en schenk over de kweepeer. Bewaar de kweepeer afgedekt op een koele donkere plek. Als je het 2 dagen van tevoren maakt bewaar ze dan in de koelkast.

BEREIDEN begin 30 min. van te voren

Stap 1
Verwarm de grill voor op de hoogste stand of gebruik een crème brulée-brander.

Stap 2
Haal de kazen 30 min. van tevoren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur komen. Leg de kweepeer op een bakplaat. Karamelliseer de peer onder de grill of met de  crème brulée-brander tot het vruchtvlees en de randen hier en daar goudbruin kleuren. Verdeel de kweepeer over 4 borden. Schep er nog wat pocheervocht over en leg de kazen erbij. Lekker met grof desembrood.

Voorbereiden ± 25 min. / afkoelen ± 1 uur / bereiden 10 min.

Tip: rijp of onrijp?
Sommige kweeperen vragen een langere pocheertijd. Test even met de punt van een scherp mes of deze makkelijk door het vruchtvlees glijdt, pocheer de peer anders nog wat langer.

* Voeg wanneer de kweeperen nog niet helemaal rijp zijn 2-3 el extra suiker aan de siroop toe.

RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING EN BEREIDING STUDIO PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN