onze 9 favoriete recepten met verse pruimen

Pruimentijd is dit moment op zijn hoogtepunt! Deze zoete steenvruchten zijn volop beschikbaar en daar maken wij graag gebruik van. Hierbij 9 heerlijke recepten met verse pruimen: van stoofpotjes tot desserts – je kunt ze overal in kwijt.

De pruim is – niet echt verrassend – een zusje van de kers, perzik en abrikoos: ze zijn allemaal familie van de roos. Gedroogde pruimen heten pruimedanten: die hebben een hoger suikergehalte en zijn bijna allemaal zwart. Let op: ook daar zit vaak nog een pit in en die eruit moet voor je ermee gaat koken.

 Ook lekker: lamstajine met abrikozen.

9 x Favoriete recepten met verse pruimen

pruimenclafoutis
Maak nu deze pruimenclafoutis, een Franse klassieker. Want als het pruimentijd is, moet je er gebruik van maken. Supersnel klaar, helemaal niet moeilijk en een prima toetje voor… ja voor vanavond!
Wist je dat je ook HARTIGE clafoutis kunt maken? Met brie en spinazie bijvoorbeeld!
naar recept
pruimenclafoutis
gestoofd lamsvlees met pruimen, saffraan en kaneel
Gestoofd lamsvlees met pruimen saffraan en kaneel is écht heerlijk! Alles gaat in een grote braadpan en stooft heel langzaam gaar, waarbij de smaken zich vermengen en er een hemels aroma vrijkomt.
In het Midden-Oosten blijven? Bak dan amandel-sesamkoekjes toe!
naar recept
gestoofd lamsvlees met  pruimen
bowl met gerookte forel en pruimen
Drukke dag achter de rug? Of gewoon zin om snel aan tafel te zitten, maar wél met een lekkere, gezonde maaltijd? Deze bowl met gerookte forel en pruimen komt als geroepen. Dus vork in de aanslag en genieten maar!
bowl met gerookte forel en pruimen | delicious
millefeuille pruimentaart
Zelf bladerdeeg maken is een heuse patisserietechniek. Hier leer je van patissier Hidde de Brabander de fijne kneepjes. Hij vult het bladerdeeg – op ons verzoek – met heerlijke room en gepocheerde pruimen, die nu overal volop te koop zijn.
naar recept
millefeuille pruimentaart | delicious
limburgse salade met grottenham & geitenkaas
Deze Limburgse salade is natuurlijk het lekkerst met kaas en ham uit Limburg, maar vervangen door iets wat dichterbij verkrijgbaar is mag natuurlijk ook! Heerlijk voor in de zomer.
naar recept
Limburgse salade
gazpacho van pruimen van Yvette van Boven
'Gazpacho is een slimme soep. Het is niet alleen heel erg lekker en verkoelend door zijn temperatuur natuurlijk, maar ook verfrissend door de kommer en bleekselderij, fris en zurig en vol van smaak door de tomaat en peterselie, romig door de olijfolie en soms wat oud brood én pikant door knoflook, ui en peper. Een uitgekiende balans die ik probeer terug te vinden in andere ingrediënten zonderde kracht van het originele recept te verliezen.
Zo kwam ik uiteindelijk op twee varianten uit. Een op basis van pruimen (reine victoria, die rode met geel vruchtvlees) en de ander gemaakt met mango. Die met pruimen werd thuis favoriet. Pruimen komen wat mij betreft heel goed in de buurt van tomaten, de bleekselderij die daar wat hard bij werd verving ik door venkel, voel je ’m al?'
naar recept
gazpacho Yvette
Yvette’s pruimentoet met yoghurt
De pruim is – niet echt verrassend – een zusje van de kers, perzik en abrikoos: ze zijn allemaal familie van de roos. Yvette: 'Verse pruimen zijn er in heel veel soorten en maten, van kleine
groene exemplaren tot dikke eivormige rood-oranje of dieppaarse. Ze smaken allemaal net even anders, probeer maar'.
Probeer meteen één van deze gerechten met pruimen!
naar recept
pruimendessert - delicious
pruimenkruimelvlaaitjes met vanille-gemberroom
Geluk zit in de kleine dingen, daar zijn deze subtiele vlaaitjes het bewijs van! Een Limburgse eenpersoonsvlaai heeft een flink formaat: 14 cm Ø. Maar je kunt net zo makkelijk 6 vlaaitjes van ± 10 cm Ø maken met dezelfde ingrediënten.
Gebruik voor deze traditionele Limburgse vlaaitjes de rijpste, sappigste pruimen die je kunt vinden. Wedden dat dat smullen wordt?
naar recept
pruimenkruimelvlaaitjes
vanillecrème met gegrilde pruimen, tijm & maanzaad
Romige mascarpone-ricottacrème smaakt goed bij geroosterde pruimen en knisperend maanzaad. Tip: vervang de pruimen ook eens door nectarines of perziken.
Ook lekker: dit BBQ-menu van Janneke.
naar recept
vanillecrème met gegrilde pruimen, tijm & maanzaad
pruimenclafoutis