Appelbeignets

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nog vijf dagen en dan luiden we onder het genot van een oliebol en een glas champagne het nieuwe jaar in. Een mooie gelegenheid om een aantal prangende vragen over oud & nieuw-gerechten voor te leggen aan culinair redacteur Trudelies.

 

 

Appelbeignets zijn een geliefde lekkernij tijdens oud & nieuw en over het recept hiervan komen dan ook verschillende vragen binnen op de redactie, waaronder deze:

Beste delicious.,

Voor oud en nieuw bak ik liever de ouderwetse appelbeignets (in een beslagje) dan de appelbeignets tussen deeglaagjes, zoals je die in de winkels ziet. Mijn beignets komen altijd met een prachtig gerezen korstje uit de fituurpan, maar na een poosje is er niet meer over dan een zielig slap hapje. Ik vermoed dat dat komt doordat de warmte van de appel niet weg kan. Wat kan ik doen om mijn beignets ‘knapperig’ te houden?

Fijne feestdagen!

Culinaire redacteur Trudelies tipte:

Beste mailer,

Tja, dat is met alle gefrituurde dingen zo, warm en net gebakken zijn ze het lekkerst en knapperig. Zodra ze afkoelen worden ze slapper, en sneller slapper als ze op elkaar gestapeld worden en inderdaad de warmte niet kwijtkunnen.
In appels zit veel vocht en dat maakt het knapperige deeg slap. Net als brood wat net uit de oven komt en zo’n heerlijke knapperige korst heeft. Na een dag is het niet meer knapperig. Bij gefrituurde dingen gaat dat inderdaad nog sneller, hoe meer vocht hoe sneller de knapperigheid verdwijnt. Ook oliebollen zijn na een tijdje zachter.
Je kunt ze in een goed voorverwarmde oven van 175°C even oppiepen. In de magnetron gaat dat niet, dan worden ze juist nog zachter.

Hartelijke groeten,

Trudelies Schouten
Culinair redacteur delicious.