nr.1 foodmagazine

abrikozentaart met kardemom

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
aantal 6 | gebak, taart | | |
Voor een nog smaakvollere taart, gebruik je hele kardemompeulen. Haal de zaadjes uit de groene peulen en maal ze fijn in een elektrische koffiemolen of vijzel. Kardemom smaakt licht naar citrus en eucalyptus en past verrassend goed bij abrikoos.
voorbereiding1 uur
kooktijd30 minuten
oven35 minuten
totale tijd2 uur 5 minuten

ingrediënten

  • 225 g bloem
  • 35 g poedersuiker
  • 125 g koude boter, in stukjes
  • 30 g amandelmeel, geroosterd*
  • 100 g kristalsuiker,
  • 1-2 tl kardemompoeder
  • 1 kg verse abrikozen**, gehalveerd, pit eruit
  • 1 el melk
  • slagroom, lobbig geklopt, voor erbij

instructies

  • Doe de bloem, poedersuiker en boter in een kom of keukenmachine en meng totdat het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg 2 el ijskoud water toe en meng tot het deeg net bij elkaar komt. Meng niet te lang! Vorm hiervan een platte schijf en leg 1 uur verpakt in plasticfolie in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel van 35 cm en leg op de bakplaat.
  • Meng voor de vulling het amandelmeel met de helft van de kristalsuiker en de helft van de kardemom in een kom. Verdeel het mengsel over het deeg, maar laat 6 cm van de rand vrij. Verdeel de abrikozen nonchalant over de bodem, elkaar iets overlappend. Bestrooi de abrikozen met de rest van de suiker en kardemom, maar bewaar een beetje voor de rand. Vouw het stuk niet belegde rand naar binnen toe over de abrikozen heen en bestrijk met de melk. Bestrooi met het achtergehouden suiker en kardemom.
  • Bak de taart in 35 min. in het midden van de oven, totdat het deeg goudbruin is en de abrikozen zacht. Laat de taart 5 min. staan en serveer dan met de room.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Amandelmeel is te koop bij natuur- en notenwinkels en op de markt. Je kunt ook zelf amandelen malen. Verwarm het amandelmeel in een droge koekenpan al omschuddend totdat het lekker ruikt en heel licht begint te kleuren.** Of neem perziken, nectarines of pruimen.
RECEPTEN HANNAH MILES FOTOGRAFIE KATE WHITAKER STYLING PENN MARKHAM
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
abrikozentaart