nr.1 foodmagazine

Stem nu: dit is de shortlist voor de delicious. publieksprijs 2021

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Eerder deelden we de longlist voor de delicious. publieksprijs 2021. Nu is het zover: dit zijn de 6 genomineerde kookboeken die meedingen naar de titel ‘beste kookboek van het jaar’. Stem mee en maak kans op een boekenpakket met alle genomineerde kookboeken. 

Genomineerden delicious. publieksprijs 2021

Jaarlijks verschijnen er honderden kookboeken. Toch zijn er maar een paar die eruit springen. Omdat ze cool, origineel, inspirerend, vernieuwend, bijzonder, informatief, indrukwekkend of vul maar in, zijn. De makers van die pareltjes zetten we graag in de spotlights.

Alle genomineerde boeken voldoen aan de eisen voor de delicious. publieksprijs. Zo zijn ze uitgekomen in 2020, is de kwaliteit van de recepten goed, zijn ze stuk voor stuk vernieuwend én onderscheiden ze zich van andere boeken. Daarbij zijn de recepten zowel origineel als maakbaar, de originele versie van het boek is uitgegeven in het Nederlands, het boek is informatief en gaat om meer dan alleen recepten.

Van alle prachtige kookboeken die in 2020 zijn gemaakt, selecteerden we 20 titels voor de longlist. Hieruit selecteerden we uiteindelijk zes genomineerde kookboeken waarop gestemd kan worden. En ja, het stemmen dat doe jij!

Deze 6 boeken zijn genomineerd

Benieuwd geworden welke zes boeken uiteindelijk op de shortlist staan? Hier komen ze. Enne, vergeet niet onderaan dit artikel je stem uit te brengen waarmee je kans maakt op een van de 10 (!) boekenpakketten.

Breng nu je stem uit

Salad Days – Ajda Mehmet

Dat Ajda als foodstyliste een fijn oog voor esthetiek heeft, zie je in de mooie, verzorgde manier waarop ze kookt en de precisie in haar receptuur. Salades zijn publieklievelingen maar ze ècht lekker maken is een kunst die Ajda als geen ander verstaat. Dit zijn volwaardige maaltijden met smaken op hoog niveau. Verrassend èn heel goed te doen voor iedereen. Ajda is een echt vakvrouw. Veel contrasten en texturen dat maakt haar salades fantastisch.

Amazing Asia – Emma de Thouars

Haar bubbelende enthousiasme voor de Aziatische keuken voel je gelijk als je dit boek in handen hebt. Smaak, passie en levenslust spatten van de pagina’s af. En haar ruime reiservaring door het continent ook. Emma maakt Aziatisch koken toegankelijk en makkelijk voor een breed publiek. Een geweldig goed, mooi vormgegeven boek met heerlijk reisbeeld en prachtige foodfotografie. Van zo’n jong iemand als Emma, is dit een geweldige prestatie heten.

Van het Land op Het Bord – Restaurant De Kas

Toen Restaurant De Kas 20 jaar geleden de deuren opende in de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij, was het zijn tijd ver vooruit. De ontmoeting van ‘landbouwcultuur en culinaire innovatie’, zoals ze dat zelf noemen, het gebruiken van seizoensproducten, uit eigen tuin en kas, was een regelrechte hit in de restaurantwereld. Het verhaal van De Kas is opgetekend in dit prachtig uitgevoerde kookboek, met mooie fotografie en geweldig smaakvolle receptuur, die ondanks dat dit een high end restaurant is, heel goed maken is door hobbykoks. Veel verschillende keukens, structuren en spannende combinaties, zoals gebraden venkel met mole en krokante mais of  boerenkool met kabeljauw en nduja.

Veggies & Fish – Bart van Olphen

In zijn niet aflatende strijd voor duurzaam gevangen vis, heeft Bart van Olphen met zijn vismerk Fishtales goed beet. En gelukkig laat hij deze missie ook niet los en blijft hij mensen inspireren om niet alleen duurzame vis te kopen maar er ook heerlijk mee te koken op een verrassende en toegankelijke manier. In dit boek geeft hij een tweede hoofdrol aan groenten en dat leidt tot een zeer geslaagde verzameling verrassende recepten. Passie, missie en smaak komen tesamen in Veggies en vis.

Smaak – Walter Marskamp

Walter Marskamp, chef kok van vegan restaurant Yerba in Amsterdam, kunnen we gerust de Pele van de vegan wereld noemen. Dat SMAAK niet de allerorigineelste titel voor een kookboek is, vergeef je hem onmiddellijk want..tja, wie heeft het nog over vlees of vis als je groenten zo kunt laten schitteren? Wat een smaak weet deze man te creëren! SMAAK is daarnaast ook nog eens een erg smaakvol uitgegeven boek, een sieraad op het aanrecht en de koffietafel van de gepassioneerde thuiskok.

Mijn Recepten – London Loy

Binnen de culinaire wereld neemt London een unieke plek in. Als voormalig restaurantchef en vakman pur sang slaat hij een brug naar de thuiskok. En verbindt hij op een heel originele manier zijn Surinaamse roots met onze alledaagse keuken. Zijn keuken is een ware smeltkroes van Nederlandse, Surinaamse, Caribische en Aziatische invloeden, wat bijvoorbeeld leidt tot wentelteefjes met bakbananen of springrolls met spruitjes. Zijn boek straalt door de fotografie en de levendige persoonlijkheid van London zelf een heerlijk, energieke vibe uit, waar je heel vrolijk van wordt. En waarmee je natuurlijk lekker eet.

Stem op de delicious. publieksprijs 2021 en win!

De delicious. publieksprijs zou geen publieksprijs zijn als jij niet zou mogen stemmen. Dus, grijp je kans en breng nu jouw stem uit op jouw favoriete boek. Iedereen mag een keer zijn of haar stem uitbrengen en met die stem maak je kans op een te gekke prijs. Onder de stemmers verloten we namelijk maar liefst 10 boekenpakketten, elk gevuld met de zes boeken die genomineerd zijn. Als dat geen reden is…

Breng nu je stem uit op de delicious. publieksprijs

Donderdag 15 april maken we de winnaar bekend via een unieke online uitreiking. En het leuke is: ook jij kunt daarbij aanwezig zijn! Ben je benieuwd hoe zo’n uitreiking eraan toe gaat, wil je jouw favoriete kookboekauteur een prangende vraag stellen of wil je simpelweg als een van de eersten weten wie de delicious. publieksprijs wint? Geef dan bij het bevestigen van je stem aan dat je dat wil en je ontvangt meer informatie over de uitreiking.

Shortlist delicious publieksprijs