Van het seizoen: 5x de lekkerste februarigroenten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Eet groenten van het seizoen, want ze zijn nu op hun best en je bent ook meteen duurzaam bezig! 

Dol op groenten? Maak eens éen van deze groentepizza’s

Aardpeer

Wordt ook wel Jeruzalemartisjok genoemd. Smaakt iets nootachtig, licht zoet en heeft ver weg iets van artisjok. Heel vers is aardpeer ook rauw lekker (knapperig) maar er ook chips van maken, zoals in dit recept met aardpeer en wijting. Gekookt of als puree wordt aardpeer nog iets zoeter. Aardpeer kent een kort seizoen vanaf de late herfst en is vooral te vinden bij de groenteboer of op de markt.

stamppot

aardpeer-boerenkoolstamppot met spek

Aardpeer, heb je daar ooit van gehoord? Deze groente is terug van weggeweest en zal je stamppot een andere smaak geven dan je gewend bent! Dit is je lekkerste aardpeer recept. Tip van Janneke: ‘Voor een vegastamp vervang ik het gerookte spek door een handvol walnoten en wat blokjes kaas’

>> naar het recept 

Koolrabi

Je zou het niet zeggen, maar deze knol is familie van broccoli en bloemkool! Koolrabi groeit ook boven de grond. Rauw heeft de smaak wat weg van selderij, maar gekookt lijkt koolrabi meer op bloemkool. Maak van koolrabi smeerbare salade en tover een saaie boterham om in Scandinavisch smørrebrod.

Pastinaak

Inmiddels geen vergeten groente meer. Pastinaak is herontdekt en goed verkrijgbaar. Familie van de wortel, maar met een zoete en anijsachtige smaak. Pastinaak is heerlijk als puree of soep, maar ook rauw in een salade is deze witte peen heerlijk. In reepjes met olijfolie en zeezout maak je eenvoudig heerlijke friet

Lauwwarme bataat-pastinaaksalade uit de oven - delicious

bataat-pastinaaksalade

Roosteren brengt de smaak van groenten nóg meer naar boven. Ze blijven een beetje knapperig, heel lekker bij de zachte geitenkaas...
Niet zoveel tijd? Probeer dan een van deze vijf supersnelle vega gerechten.

>> naar het recept 

Savooiekool

Kool boordevol vitamine c die je kunt wokken, blancheren of koken. Kook hem nooit langer dan 10 minuten want dan ontstaan er zwavelverbindingen die een nare geur geven en de savooie lastiger verteerbaar maken. Je kunt er ook voor kiezen savooiekool te vullen zoals in dit recept met lamsgehakt. Of ga voor deze hippe savooiekooltosti’s.

Zoete aardappel

Zoete piepers kunnen alles wat hun hartige broers ook kunnen. Je kunt ze koken, bakken frituren of pureren. Uit de oven is zoete aardappel heel lekker met chorizo, zure room en paprika.

zoet aardappel met kruidenyoghurt

gepofte zoete aardappel met kruidenyoghurt

Snel, makkelijk én lekker koken? Voor ons geen uitdaging! Deze gepofte aardappels met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt staan in nog geen 30 minuten op tafel. Wij serveren er karbonades bij, maar zalmfilet kan bijvoorbeeld ook.


Ben je een fan van zoete aardappels? Je kunt er ook waanzinnig lekkere soep van maken!

>> naar het recept 

Tekst: Roos Volkers.  Fotografie: Nigel Lough

Lauwwarme bataat-pastinaaksalade uit de oven - delicious