Tips: zó schil & bewaar je asperges het beste

Al in april/mei vind je bij ons de eerste asperges uit Zuid-Europa. Natuurlijk kun je ze als seizoens-diehard gewoon links laten liggen, totdat ons eigen Hollandse witte goud uit de grond komt. Wij kunnen een voorproefje meestal niet weerstaan…

Maak ook eens deze risoni met zalm & asperges. Klaar binnen 15 minuten!

Asperges zijn het lekkerst en sappigst als je ze zo snel mogelijk na het oogsten eet. Van asperges uit de winkel weet je nooit wanneer ze van het land zijn gehaald. Dus doe de pieptest: wrijf 2 stengels langs elkaar. Als ze piepen, zijn ze vers!

Asperges schillen & bewaren 

Wikkel asperges die je niet direct eet in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast. Zo drogen ze niet uit. Schil royaal, want een taaie sliert als je een romig-zachte asperge verwacht is niet fijn. Haal ook genoeg van de onderkant af, hoe ouder de asperge, hoe houtiger het uiteindje.

Asperges schillen kan met een machine, die zijn steeds slimmer in gebruik geworden. Maar je kunt nu ook volop goed geschilde, vacuümverpakte exemplaren kopen. Prima als je haast hebt en geen schillen nodig hebt om soep van te trekken, maar loop ze wel even na en snijd achtergebleven stukjes schil weg.

hartige taart met asperges, bosui, ham en ei

hoofdgerecht | 4 personen

Een variatie op de klassieker: asperges met ham en ei. Maar dan in taart vorm! Een betere manier om het aspergeseizoen te vieren is er niet!

8 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg
4 eieren, losgeklopt
500 g witte asperges (1 bos), geschild, 
stukje aan onderkant afgesneden, 
overlangs doormidden
6 bosuitjes, over de lengte doormidden gesneden
1 bakje ricotta (250 g)
2 el bloem
150 g (geroosterde) ham, in reepjes
evt. klein bosje waterkers

Verwarm de oven voor op 220°C.

Leg 4 plakjes bladerdeeg iets overlappend in een vierkant bij elkaar en druk de plakjes aan elkaar vast. Herhaal met nog 4 plakjes. Leg de vierkanten op elkaar. Rol het op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een groter vierkant van 35 x 35 cm en leg op een met bakpapier belegde bakplaat.

Snijd aan elke kant van het vierkant een lange 1 cm brede reep af. Bestrijk de deeglap nu met losgeklopt ei. Leg de afgesneden repen op de randen van de deeglap om de taartrand te vormen en druk ze licht vast.

Bestrijk ook de rand met losgeklopt ei (niet de zijkant, want dat houdt het rijzen tegen). Prik de bodem met een vork regelmatig in. Bak de bodem in 13-15 min. mooi goudbruin in de oven.

Kook de asperges in ruim kokend water met zout in 5-7 min. beetgaar. Voeg na 3 min. de bosuitjes toe. Giet af en laat uitlekken. Schakel de oven terug naar 200°C.

Klop de ricotta met een beetje losgeklopt ei en de bloem los en klop er dan de rest van het ei door. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de asperges en bosui om en om naast elkaar over de taart. Strooi de hamreepjes erover. Schenk het eimengsel er gelijkmatig over uit. Zet de taart terug in de oven en bak in 15-20 min. verder gaar. Garneer de taart uit de oven met de waterkers en serveer in mooie blokken gesneden.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 35 min.

PRODUCTIE EN TEKST CULINAIRE REDACTIE DELICIOUS.

asperges schillen