nr.1 foodmagazine

Yvette bakt tarte tatin met sjalot, peer & geklopte roquefort

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Yvette kookt graag met fruit. Zij bakt in het nieuwste nummer (die je hier shopt!) een tarte tatin van peren met sjalotten en roquefort in bladerdeeg. Zoet meets hartig, want fruit en hartig is een topcombinatie! Hier ontdek je waarom Yvette zo fan is van tarte tatin.

Of maak je liever Yvette’s bospaddenstoelensoep met parelgort en whiskey?

Roomboter bladerdeeg

Yvette: ‘Er bestaat geen grotere verwennerij dan bladerdeeg. Nee serieus, je denkt dat ik misschien een grapje maak, maar ik meen het. Zelf bladerdeeg maken is een kunst op zich en ook best tijdrovend, dus koop ik het met grote regelmaat kant-en-klaar uit de diepvries. Ik koop wel altijd bladerdeeg van roomboter Het lekkere van bladerdeeg is namelijk de smáák van gekaramelliseerde boter. Echt, zonder die smaak is het maar gewoon saai deeg. Bladerdeeg moet om die reden echt mooi bruin worden gebakken zodat de boter in die duizend laagjes smelt en mooi diepbruin kleurt, pure verwennerij.’

Onweerstaanbare karamelsmaak

‘Welk ander gerecht past daar beter bij dan tarte tatin? Doordat de bodem bovenop wordt gebakken, kun je ’m lekker krokant krijgen en ontstaat die onweerstaanbare karamelsmaak. Vergeet dus niet om een gaatje in de deksel te maken, zodat de hete stoom kan ontsnappen. Die stoom komt van de hete vulling eronder, die anders het deeg weerhoudt om krokant te worden en door een gaatje te maken maak je als het ware een schoorsteentje. Dat werkt echt perfect. Ik maak mijn tatins graag een beetje hartig, het zachtzoete van peren en uien leent zich fantastisch om de lekkerste taart van het jaar te maken. Geef er roquefortroom bij om door alle zoete karameltonen heen te snijden en het grote verwengerecht is compleet! Doet mij maar een hele taart, dank je!’

Liefs, Yvette 

tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort - delicious

tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort

Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!
Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.

>> naar recept

Recept en tekst: Yvette van Boven. Fotografie recept: Eric van Lokven. Portret fotografie: Oof Verschuren. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Bart stuart

Deze column komt uit delicious. magazine nr. 2 ‘Het grote verwennummer’ – februari 2021.

Cover 2021-02 - delicious

Yvette van Boven - delicious