nr.1 foodmagazine

Croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Oh, deze croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise schrééuwt zondagochtend. Een heerlijke, langzame zondagochtend welteverstaan. Alhoewel: als je je eitje maakt met de Quooker is-ie zó klaar. En je hebt meteen kokend water voor de au-bain-marie van je hollandaise. Slim!

Croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise

ontbijtgerecht | 4 personen

4 kakelverse eieren + 2 eidooiers
125 g boter, gesmolten
2 tl citroensap of meer naar smaak
2 takjes dille, fijngesneden
+ extra om te versieren
scheutje azijn
2 takjes peterselie, blaadjes fijngesneden
200 g rivierkreeftjes
4 croissants
evt. wat mesclunsla, voor eronder

ook nodig: thermoskan, voorverwarmd

Stap 1.
Doe de 2 eidooiers in een hittebestendige kom en klop ze los met 1/2 el koud water. Giet de gesmolten boter over in een andere pan en zorg dat de witte bestanddelen achterblijven. Houd tegen de kook aan terwijl je au bainmarie de eidooiers opklopt.

Stap 2.
Doe hiervoor een laagje kokend water in een pan. Zet op het vuur en houd zachtjes aan de kook. Zet de kom op de pan. De bodem van de kom mag het water niet raken. Klop de eidooiers au bain-marie in 3-5 min. Samen met 1 tl citroensap tot een dikke, luchtige
massa. Neem de kom van de pan.

Stap 3.
Schenk in een dun straaltje de hete boter al kloppend beetje bij beetje bij het eimengsel. Breng op smaak met zout en dille. Houd de saus warm in een thermoskan.

Stap 4.
Vul een wijde pan met kokend water. Zet op het vuur en laat het water met de azijn net niet koken. Breek de eieren eerst in een kopje en laat ze dan voorzichtig in het water glijden. Doe de deksel op de pan en pocheer de eieren in ± 3 min. mooi zacht. Houd eventueel warm onder een schone theedoek. Meng intussen de rest van het citroensap samen met de peterselie door de rivierkreeftjes. Snijd de croissants open en verdeel de rivierkreeftjes erover. Leg er een gepocheerd ei op en schenk de saus erover.

Versier met wat dille.

p.p. ± 550 kcal / 21 g eiwit / 43 g vet / 20 g kh d.

bereiden ± 25 min.

Slim met de Quooker
Stel je voor, altijd direct kokend water in de keuken, hoe handig is dat? Een Quooker staat voor gemak én tijd-, energie- en ruimtebesparing. Deze kokendwaterkraan is fijn om direct thee mee te zetten en ideaal tijdens het koken, want zo heb je altijd kokend water bij de hand in de juiste hoeveelheid. Met water uit deze kraan pocheren we eieren en hebben we voor de bereiding van hollandaise direct kokend water voor de au bain-marie.

Wist je dat… 

1. Een Quooker heel energiezuinig is? Je tapt precies af wat je nodig hebt en kookt nooit meer te veel water!

2. Een eitje pocheren nog sneller gaat met kokend water uit de Quooker-kraan?

3. Je meteen kunt beginnen met het au bain-marie kloppen van de romige dille-hollandaise?

Meer informatie en verkoopadressen vind je op quooker.nl.

PRODUCTIE EN RECEPT DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING VICTOR DE LAUNAY

Quooker-croissant