nr.1 foodmagazine

delicious. publieksprijs: in gesprek met Bart van Olphen over Veggies & Fish

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het is zover: de shortlist met de zes genomineerde kookboeken voor de delicious. publieksprijs is bekend en het grote stemmen is begonnen. In de aanloop naar de uitreiking op donderdag 15 april vertellen we meer over de genomineerde kookboeken en hun auteurs. Vandaag gaan we in gesprek met Bart van Olphen, oprichter van Fish Tales en auteur van het boek Veggies & Fish.

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Breng dan nu jouw stem uit en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken! 

In gesprek met Bart van Olphen van het boek Veggies & Fish

Waarom heb je dit boek gemaakt?

‘De werelden van groenten en vis liggen dichter bij elkaar dan we denken. Met beiden kun je eindeloos in soorten en texturen variëren. Je kunt ze op alle manieren bereiden, van rauw tot marineren en van blancheren/pocheren tot grillen op hoge temperatuur. Het koken ervan is snel en eenvoudig en groenten en vis zitten beiden vol met gezonde voedingswaarden. Je eet ze in het seizoen of heerlijk geconserveerd en bovendien zijn zowel groenten als vis enorm lekker.

Een andere reden dat ik dit boek heb gemaakt is dat we anders met vis in de toekomst om zullen moeten gaan. Door een viskookboek te maken met groenten in de hoofdrol wil ik laten zien dat je met de lekkerste groenten en daarbij kleinere porties vis dan gebruikelijk misschien wel nóg lekkerder kunt eten. Niet alleen lekker maar ook helpen we daarmee de visserijdruk te verlagen.’

Voor wie is het boek bedoeld?

‘Voor groenteliefhebbers die graag ook een stukje (duurzame) vis eten en hun horizon willen verbreden in de mogelijkheden ervan. Maar niet alleen voor pescotariers is dit boek een uitkomst, ook voor mensen die willen minderen met vlees en bewuster willen eten.

Door de vele reizen die ik heb mogen maken wil ik je inspireren hoe culturen om ons heen, en gemeenschappen verder weg, koken met groenten en vis. Bovendien wil ik laten zien dat koken met vis écht niet moeilijker is dan met vlees, omdat ik in mijn omgeving toch nog steeds veel weerstand tegen vis opmerk.’

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten uit het boek?

  • Japanse salade met zalmtataki en misodressing
  • Chraime met aubergine, venkel en scholfilet
  • Prei en venkel met sardines uit de oven en muntpesto

Welk recept uit het boek zou iedereen meteen moeten maken?

‘Ik heb me de laatste tijd meer verdiept in de groente-rijke Israëlische keuken en werd onder andere enorm enthousiast van ‘chraime’, een pittige saus op basis van tomaten en verder op smaak gebracht met midden-oosterse specerijen.

In deze volle saus wordt de vis vervolgens langzaam gegaard zodat de saus de smaak van de vis mooi opneemt en andersom, en zonder dat de vis ook maar enigszins droog wordt. Geserveerd met overheerlijke techina en koriander.’

Wat is jouw ultieme kooktip?

Kookboek Veggies & fish cover

‘Mijn tip  is om standaard een blikje of potje ansjovis in je koelkast te hebben staan. Dit ingelegde visje is een échte umamibom en maakt daardoor elk groentegerecht, elke saus of dressing smaakvoller zonder dat je nog extra zout hoeft toe te voegen.

Vaak gebruiken we een ansjovis op een salade of op een stuk toast met tomaat. Ontzettend lekker, maar door een filet ansjovis toe te voegen aan je saus of je dressing of door het te vermalen in een pesto of chimichurri maak je een gerecht helemaal af.’

Wat is jouw favoriete kookgerei?

‘Mijn Japanse mes dat ik op de vismarkt van Tokyo heb gekocht. Een vismes speciaal gemaakt voor linkshandigen. Niets mooiers dan een mes dat naar je hand gaat staan.’

Wie is jouw culinaire voorbeeld of bron van inspiratie?

‘Mijn grote bron van inspiratie is Jamie Oliver omdat hij niet alleen mensen kan enthousiasmeren lekker te koken maar ook tegelijkertijd zorg draagt voor de mensen en planeet om ons heen.’

Wat is jouw favoriete kookboek?

The Whole Fish Cookbook van Josh Niland. Josh geeft een nieuwe blik op hoe vis te bewaren, verwerken en te koken. Hij gaat zorgen voor een grote revolutie in de viskeukens.’

Stem op de delicious. publieksprijs

Weet jij wie jouw stem verdient? Breng dan nu jouw stem uit op de delicious. publieksprijs en maak kans op een van de 10 boekenpakketten met alle genomineerde boeken!

Breng nu je stem uit op jouw favoriete kookboek

veggies en fish bart van olphen genomineerd voor de delicious. publieksprijs