Bedacht door monniken in Portugal en óveral geliefd, dit verrukkelijke ‘gebakje’ met ei, suiker en kaneel. Met kant-en-klaar roomboterbladerdeeg maak je ze in no-time zelf. Hier zie je stap voor stap hoe dat moet.
Ook een lekker gebakje: chocoladescones met cranberry’s.
Stap 1 Zet klaar voor 6 stuks:
175 ml melk
130 g rietsuiker
3 grote eieren
1 pakje roomboterbladerdeeg
± 50 g bloem
1 kaneelstokje
sinaasappelschil
Stap 2 Bestrooi je werkblad met wat bloem.
Leg de bladerdeegplakjes op elkaar (zonder cellofaan) en bestrooi met wat bloem.
Stap 3 Rol uit tot een grote lap van ± 20×30 cm.
Stap 4 Rol het deeg op tot een dikke slang.
Stap 5 Snijd het deeg in 6 gelijke stukken.
Stap 6 Leg de stukjes deeg met een snijkant naar boven in ingevette muffinvormpjes en druk het met een vochtige duim tot een bakje met randje.
Stap 7 Klop voor de custard de melk los met 20 g bloem, voeg het kaneelstokje en de sinaasappelschil toe.
Breng op laag vuur aan de kook, roer tot het wat dikker wordt. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Klop met een garde 3 eidooiers los en roer het melkmengsel erdoor.
Stap 8 Breng de suiker aan de kook met 65 ml water. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
Stap 9 Klop door de custard en breng op laag vuur aan de kook, laat al kloppend dik worden. Laat afkoelen.
Haal het kaneelstokje en de sinaasappelschil eruit.
Stap 10 Vul de bakjes met de custard, maar laat de rand vrij. Verhit de oven voor op 240°C. Bak de pastéis goudbruin en gaar in 12-14 min.
Recept, fotografie en bereiding: Merijn Tol