Tony’s Chocolonely fietstour & expo in Amsterdam

De missie van Tony’s chocolonely is inmiddels wel duidelijk: 100% slaafvrije chocolade, liefst wereldwijd. En om dat te bewerkstelligen verzinnen ze steeds iets nieuws, want alleen zo krijgen ze blijvende aandacht voor hun mooie streven. Dus namen we Tony’s uitnodiging aan en fietste delicious.redacteur Laura hun cacao-tour door Amsterdam mee.

Je start bij Tony’s super store in de Beurs van Berlage waar de eerste cacaohandel plaatsvond. Je krijgt in een nutshell de stand van zaken in de cacao-industrie te horen en hoe Tony’s het verschil wil maken. Om het ook leuk te houden, kan je hier met hulp van een computer een slaafvrije choco-reep naar eigen smaak samenstellen.

Take it easy?
Voor stedelingen geen punt, maar voor wie niet zo vaak in de stad fietst, betekent de tour dubbel opletten. De enthousiaste gids wijst je op cacaopakhuizen, -gevelstenen, -fabriekjes, het nationaal monument slavernijverleden en maakt je er bewust van hoe ook Amsterdam verweven is met en rijk is geworden van handel in cacao. Waarschijnlijk kijk je na deze fietstour anders naar het verleden van de stad en bepaalde panden. Tony’s wil uiteraard dat je die kennis deelt en vooral dat steeds meer mensen bewuster kiezen voor verantwoord geproduceerde chocolade.

Bittere verhalen
De fietstour eindigt bij Het Tropenmuseum waar je beslist de kleine expositie Bitter chocolate stories moet gaan zien. Dit zijn zes indringende portretten van kinderen die werken op cacaoplantages van nu, in Ghana en Ivoorkust. Je kijkt letterlijk mee in hun bestaan, dat van hun ouders, de cacaoboeren en het dagelijks leven op de plantages. Ook hier gaat weer op dat je na het zien van deze expo je niet zomaar gedachteloos chocola in je mond stopt. Tony’s boodschap is – nog steeds – het kán allemaal anders, als wij consumenten van chocolade maar bewuster kiezen.

Tekst: Laura van Heusden. Beeld: Joana Choumali