pizza met tomaten en pesto

De ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.

pizza met tomaten en pesto

hoofdgerecht (4 personen) | vegetarisch

½ hoeveelheid pizzadeeg (zie recept hieronder)
½ hoeveelheid pizzasaus (zie recept hieronder)
500 g gemengde tomaten*, in plakjes, grote eerst gehalveerd
125 g buffelmozzarella
100 g crème fraîche
2 el pesto, liefst zelfgemaakt
20 g fijngeraspte parmezaanse kaas
evt. handvol rucola
ook nodig: bakplaat van 22×30 cm, ingevet

Verwarm de oven voor op 250°C. Rol het pizzadeeg uit tot een rechthoek en bekleed de bakplaat ermee. Druk het deeg langs de kanten een beetje omhoog voor een rand. Bestrijk met de pizzasaus en verdeel de tomaten erover. Snijd de mozzarella in plakjes en leg die tussen de tomaten. Leg schepjes crème fraîche op de lege plekken en verdeel de pesto erover. Bestrooi met de parmezaanse kaas en bak 10-12 min. of tot de pizza goudbruin en knapperig is. Verdeel er evt. de rucola over en snijd de pizza in rechthoeken.

* Leuk om voor oude tomatenrassen te kiezen die opnieuw weer worden gekweekt. Ze zijn gemixt te koop bij goed gesorteerde supermarkten, biologische winkels en op (boeren)markten. Vervang evt. door andere verschillende tomatensoorten.

Bereiden ± 15 min. / oven ± 10 min.
p.p. ± 515 kcal / 18 g eiwit / 25 g vet / 52 g koolhydraten

pizzadeeg basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) | vega

500 g brood- of pizzabloem* + extra bloem
2 tl gedroogde instantgist
2 tl zout
1 tl suiker
300 ml handwarm water
1½ el olijfolie + extra voor invetten

Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de gist aan de ene kant van de kom toe en het zout en de suiker aan de andere kant. Maak in het midden een kuiltje en schenk het water en de olie erin. Roer vanuit het midden totdat alles goed gemengd is. Kneed door tot het deeg loskomt van de kom. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed 5 min. Besprenkel een kom met olijfolie, leg het deeg erin en draai het deeg om, zodat het met olie bedekt is. Dek af met een schone theedoek en zet 1 uur weg tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed het deeg in de kom kort door om de luchtbellen eruit te laten ontsnappen. Leg het dan op een met bloem bestoven werkvlak. Bereid het deeg verder volgens het recept van de pizza van je keuze.

* Brood- of pizzabloem is bloem met een hoog glutengehalte. Te koop bij Italiaanse delicatessenzaken, biologische winkels en online.

Bereiden ± 15 min. / rijzen ± 1 uur
p.st. ± 470 kcal / 16 g eiwit / 5 g vet / 90 g koolhydraten

pizzasaus basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) | vegetarisch

1 el olijfolie
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tl fijngesneden verse majoraan of oregano
1 blik tomatenblokjes (400 g)
snuf suiker
snuf cayennepeper

Doe alle ingrediënten in een pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook en roer regelmatig. Zet het vuur wat lager en laat de saus 10 min. zachtjes koken tot hij dikker is, roer regelmatig. Proef en breng op smaak met zout. Laat voor gebruik afkoelen.

Bereiden ± 20 min.
p.st. ± 45 kcal / 1 g eiwit / 3 g vet / 4 g koolhydraten

RECEPTEN LOUISE PICKFORD & MARY CADOGEN
FOTOGRAFIE IAN WALLACE STYLING LOUISE PICKFORD

 

pizza met gemengde tomaten en pesto - delicious