8x hotspots in Helsinki die je niet mag missen

delicious.’ Minta reisde af naar het prachtige Helsinki, waar ze het allerbeste van de Nordic Cuisine proefde. Van ontbijt naar borrel naar diner: hier wil je zijn, dit moét je meemaken. Heb je binnenkort een trip naar Helsinki op de planning staan? Zet deze 8 adressen maar alvast op je lijstje! 

The Way Bakery & winebar

Bij The Way kun je ’s ochtends al terecht voor een heerlijk ontbijt met de traditionele Finse kaneelbroodjes. Maar probeer ook zeker het complete ontbijtje met een dikke snee zuurdesembrood, boter, homemade granola met gedroogde pompoenlinten, ham en kaas of de vega variant met ultra dungesneden knolselderij in plaats van ham. ’s Avonds ga je naar The Way voor fijne bordjes met eten en een glas wijn of lekkere limo. Ze schenken er mooie natuurwijnen (schrik niet van de prijs!) die absoluut de moeite waard zijn. Wij dronken een heerlijke Grüner Veltliner en aten daarbij een tomatensalade met gefermenteerde tomatensap, losgedraaide comte verrijkt met bloemenhoning, gekarnde boter met zuurdesembrood en ansjovis met gepickelde rabarber!

Waybakeryandwinebar.fi, Agricolankatu 9, 00530 Helsinki, Finland

Wino

Om de hoek van The Way ligt Wino. Gelukkig is de wijn hier een stuk goedkoper. Wij dronken een fijne Italiaanse pecorino en doopten onze in olie doordrenkte homemade foccacia in een fantastische olijfolie gemaakt van kalamata olijven. Die olijven waren maar liefst 10 uur lang gedroogd in de oven op 75 graden en vervolgens fijngemalen met de olie. Daarnaast een lekker bordje met ceviche, boterzachte octopus en geroosterde paprika, gepocheerd eitje met nieuwe aardappels, truffel hollandaise en ‘ false’ morille en ravioli gevuld met kaas. Je kunt aan tafel zitten, maar de gezellige bar is ook leuk om aan aan te schuiven.

Wino.fi, Fleminginkatu 11, 00500 Helsinki, Finland

helsinki-wino-deliciousmagazine

Cafelito

Cafelito is een café & deli. Het is een piepklein, maar fijn zaakje met binnen 4 tafeltjes en buiten nog een terras waar je kunt zitten. Ze serveren er ontbijt, lunch en borrel in Spaanse stijl. Wij bestelden een compleet ontbijt met yoghurt en granola, café con leche, sinaasappelsap en keuze uit twee tostada’s. Wij kozen voor die met avocado met sesam, manchego met kweepeergelei, wortelhummus met venkel en linzen en een met ei met hummus en gerookt paprikapoeder. Van 15.00-17.00 is het happy hour.

Cafelito.fi: Harjutori 2, 00101 Helsinki, Finland 

Cafelito-Helsinki-deliciousmagazine

Tanner

In een prachtig jugendstill-pand zit restaurant en bar Tanner. Het is ruim opgezet, de inrichting is zonder opsmuk en een beetje rauw. Industrieel meets fifties. De menukaart is uitgebreid; van pizza’s en pasta’s tot shortribs en van koffie en wijn tot cocktails. Je kunt hier prima toeven met z’n tweeën, maar het café is ook ingesteld op grote groepen, niet alleen qua ruimte, maar ook qua menukaart. ’s Avonds heeft het restaurant meer een barfunctie en draait een DJ vinylplaatjes. Je kunt met je cocktail aan een van de vele tafels zitten of kiezen voor een fijne loungebank.

Ravintola Tanner, Hämeentie 11, 00530 Helsinki 

Foodhallen

Een walhalla voor foodies zijn de drie grote foodhallen van Helsinki die ze Kauppahalli noemen. Bij de haven heb je Kauppahalli Vanha waar je allerlei lokale Finse producten koopt; van zalm en haring, tot berenpaté, rendierchips en rendier kebap. Daarnaast eet je er traditionele gerechten zoals de bekende Finse romige zalmsoep met aardappel met daarbij een lokaal drankje. En dan heb je nog Kauppahalli Hietalahden. Net als Vanha ook in een prachtig oud gebouw. Het verschil is dat je in Hietalahden alleen maar eetstandjes vindt. Wij aten bij FAT RAMEN een traditionele tonkotsu ramen met extra veel szechuanpeper en ramen op basis van bloemkool. Allebei waanzinnig lekker en een aanrader. En dan heb je Kauppahalli Hakaniemen. Deze foodmarkt, want dat is het, is moderner en vind je in de wijk Kaillo. De keuze is groot: je ontdekt hier slagers, bakkers, groenteboeren en visboeren, maar ook kleine winkeltjes met snuisterijen, alles op het gebied van naaien, servieswinkeltjes, een schoenmaker en ga zo maar door. Alles onder één dak. Fantastisch!

Fatramen.fi: Lönnrotinkatu 34, 00180 Helsinki 

fatramen2-deliciousmagazine

Cafe Esplanad en Cafe Fazer

Esplanad is een prachtig ouderwets café in het centrum van Helsinki. Hier moet je geweest zijn voor de kaneel-kardemombroodjes en de zoete broodjes met custardvullig en frisse blauwe bessen (die je overal in de Finse natuur kan en mag plukken). Een ander begrip is Fazer. Ook hier kan je koffie drinken met wat zoets of lunchen, maar waar dit café ook om bekend staat is het ruime assortiment aan chocolade en drop. Beiden een culinaire landmark die eigenlijk niet op je lijst mag ontbreken.

Esplanad.fi, Pohjois-Esplanadi 37, 00100. Fazer.fi; Kluuvikatu 3, 00100

Café Regata

Om je onder te dompelen in het typisch Finse gevoel is café Regata een must see. Als je de deur van het rood-houten gebouw opent word je direct omhuld met de heerlijke geur van vers gebakken kaneelbroodjes. Regata ligt aan de zee, vlakbij het Sibelius monument in de wijk Töölö. Pluspunt: buiten kun je het hele jaar door rondom het kampvuur zitten en je eigen worstjes grillen.

Caferegata.fi; Metikannontie 8, 00260 Helsinki

regatta-deliciousmagazine

Nuuksio Nationaal Park

Heb je wat meer tijd en wil je de stad ontvluchten? Ten zuidwesten van Helsinki (ca. 25 km) ligt Nationaal Park Nuuksio. De Finnen zijn dol op de natuur en wij snappen waarom! In dit prachtige natuurgebied word je omringd door weelderig groen, wandel je langs kristalheldere meren en waterplassen, langs diepe kloven en door valleien. De wandelroutes staan duidelijk aangegeven (of huur een kano) en langs de routes vind je meerdere plekken waar je kunt BBQ-en. In voor een meerdaagse tocht? Maak dan, net als de Finnen, gebruik van het ‘Allemansrecht’. Dit houdt in dat je het recht hebt om overal je tentje op te zetten om te genieten van de natuur. Leuk!

TEKST & BEELD MINTA NICOLAÏ

Cafelito-Helsinki-deliciousmagazine