srirachazalm met edamamepuree

Maak srirachazalm met edamamepuree als je van pittige Aziatische gerechten houdt. Sriracha is een Thaise chilisaus, te koop bij grote supermarkten en Aziatische winkels. Srirachazalm met edamamepuree is snel klaar en lekker licht, dus prima voor een doordeweekse avond. 

Goeie combi! hier nóg een recept met zalm en edamameboontjes?

srirachazalm met edamamepuree

hoofdgerecht (4 personen)

60 ml lichte sojasaus of tamari*
2 el honing
1 el sriracha (Thaise chilisaus)*
1 el rijstazijn*
1 el geraspte gemberwortel
2 tenen knoflook, geperst
4x 180 g zalmfilet, zonder graatjes
400 g gedopte diepvries-edamame*
100 g diepvriesdoperwten
1 el wasabipasta
2 el slagroom
30 g boter
1 el sesamolie
zeewiersalade, ingemaakte gember en koriandercress*, voor serveren
ook nodig: grote (ziplock) diepvrieszak, aluminiumfolie

Maak eerst de marinade voor de srirachazalm. Meng de sojasaus, honing, sriracha, azijn, gember en knoflook in de diepvrieszak. Voeg de zalm toe, sluit de zak en wrijf de marinade in de zalm. Laat 15 min. marineren.

Kook intussen voor de edamamepuree de edamame en doperwten in een pan met gezouten water ± 5 min. of tot ze gaar zijn. Giet af en laat iets afkoelen. Doe de edamame en erwten in de keukenmachine met de wasabi, slagroom en boter en draai tot een gladde puree. Doe terug in de pan en houd de puree warm.

Verhit de sesamolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Laat de zalm uitlekken, houd de marinade apart. Bak de zalm in de olie 2 min. aan elke kant of tot ze aan de buitenkant gaar zijn, maar aan de binnenkant nog glazig. Neem uit de pan en laat de zalm, losjes afgedekt met aluminiumfolie, rusten. Voeg de achtergehouden marinade toe aan de pan en kook in 3-5 min. tot de helft in.

Verdeel de edamamepuree over de borden. Leg de zalm erop en besprenkel met de marinade. Serveer met de zeewiersalade, ingemaakte gember en koriandercress.

* Sriracha is een Thaise chilisaus, te koop bij veel supermarkten, in Aziatische winkels of online. Tamari is glutenvrije sojasaus, te koop bij (Aziatische) supermarkten en biologische winkels. Edamameboontjes ofwel sojabonen, rijstazijn, ingemaakte (sushi)gember, zeewiersalade en koriandercresszijn te koop bij goed gesorteerde supermarkten. Neem evt. koriander in plaats van koriandercress.

Bereiden ± 45 min.
p.p. ± 670 kcal / 50 g eiwit / 42 g vet / 23 g koolhydraten

RECEPT VALLI LITTLE, WARREN MENDES FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN

srirachazalm-deliciousmagazine